De Klanken van de stad bezielen Deense fotograaf Nikolaj Lund en jonge

Yannick Hiwat op dak van het concertgebouw, foto: Nikolaj Lund
Yannick Hiwat op dak van het concertgebouw, foto: Nikolaj Lund

Hoe klinkt Amsterdam? De stad telt maar liefst 180 nationaliteiten. Hoe geef je hen het gevoel welkom te zijn in het Concertgebouw? Door de eigen programmering af te stemmen op de klanken van de stad.

Jawa Manla, foto: Nikolaj Lund
Jawa Manla, foto: Nikolaj Lund

Als een moderne Apollo staat de violist Yannick Hiwat op het dak van het Concertgebouw. Gekleed in een blauw pak tokkelt hij op de snaren. Onverstoorbaar boven het geroezemoes uit klinkt zijn spel met als achtergrond een strak blauwe hemel.

Arabische muziek
De stralen verspreiden zich over de stad. Op een brug over de Reguliersbreegracht verwarmen ze Ud-speelster Jawa Manla. Ze vluchtte samen met haar zeven jaar jongere zusje uit Syrië. Op de bagagedrager van haar fiets speelt ze Arabische muziek.
Ze vindt Amsterdam een prachtige stad met al die oude grachten. ‘’Het water herinnert me aan Damascus. Er is in Amsterdam veel vrijheid. Ik voel me erg thuis bij de diversiteit aan cultuur.’’ Buikdansend op de Arabische klanken loop ik verder.

Ramses Shaffy, Sonneveld en Jelte Althuis
‘’Het is stil in Amsterdam’’ zong Ramses Shaffy ’s nachts. ‘’De mensen zijn gaan slapen’’ Maar dut Amsterdam ooit in? De stad vormt een kakafonie van geluid.
Aan de Amstel met zijn uitzicht op de Rembrandttoren speelt basklarinettist Jelte Althuis ‘’Aan de Amsterdamse grachten’’. Als hommage aan de stad speelt hij het succesnummer van Wim Sonneveld twee octaven te lang.

Traditie en nieuwe uitdagingen
Op de kade van de Sloterplas speelt het Dudok Quartet Amsterdam. ‘’Amsterdam is een stad die traditie uitademt. Als musicus en kunstenaar geniet je ook de vrijheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Een stad waar mensen hart hebben voor elkaar en voor muziek,’’ zeggen ze.
Anneleen Lenaerts bespeelt de harp aan de Noordoever van het IJ. ‘’Amsterdam is wereldwijd een begrip als bruisende muziekmetropool. Het is steeds opnieuw een feest om daar te mogen musiceren.’’

Concertgebouw hoogtepunten seizoen 2019/2020
Al deze musici horen we het komende seizoen terug in het programma van het Concertgebouw, met als hoogtepunten:
● Mahlerfestival 2020: Tien dagen lang klink in alle zalen van het Concertgebouw muziek van Mahler. De New York Philharmonic onder leiding van Jaap Van Zweden opent met de eerste symfonie van Mahler. ‘’Ik neem het ensemble mee naar mijn eigen stad. Want dat blijft Amsterdam.’’
●Grote klassiekers door de grootste orkesten; Bruckners Zevende Symfonie klinkt bij Valery Gergiev en zijn Munchener Philharmoniker. ‘’De akoestische rijkdom van de Grote Zaal is niet te onderschatten’’, vindt hij;
● Klassieke Meesterwerken; Van Bachs dubbelconcerten door de pianistenbroers Arthus en Lucas Jussen tot De Notenkraker door de Philharmonie;
● Jonge wereldsterren: muziek van de nieuwe generatie virtuozen met de beste internationale orkesten;
● Serie Strijkkwartetten: virtuoze gesprekken op donderdag en zaterdag met o.a. Schuberts Der Tod und das Mädchen.
● Made in Amsterdam; Amsterdamse componisten en musici uit heden en verleden onder wie Sweelinck en Shaffy. Plus aandacht voor buitenlandse toppers voor wie de stad een bron van inspiratie vormde zoals Locatelli en Mahler.

Wist je dat?
Wist je dat Beethoven postuum in 2020 zijn 250e verjaardag viert? In de serie Meesterwerken spelen de pianisten Evgeny Kissin en Igor Levit sonates van Beethoven.


Jelte Althuis, foto: Nikolaj Lund
Jelte Althuis, foto: Nikolaj Lund

Anneleen Lennaerts,  foto: Nikolaj Lund
Anneleen Lennaerts, foto: Nikolaj Lund

Dudok Quartet,  foto: Nikolaj Lund
Dudok Quartet, foto: Nikolaj Lund

Artikel links