De kwalijke praktijken van het Nederlands Senioren Instituut

Mijn moeder (77 jaar oud) is te pakken genomen door het Nederlands Senioren Instituut. Bij de naam denk je aan een serieus bedrijf, in de praktijk zijn het in mijn ogen pure oplichters, mensen die willens en wetens oude mensen geld afhandig maken.

In dit artikel beschrijf ik waarom ik vind dat het oplichters zijn en wil ik oproepen dit artikel zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, zodat het ‘Nederlands Senioren Instituut’ gestopt wordt, aldus Ronnie Overgoor.

Situatieschets
Het Nederlands Senioren Instituut belt oude mensen op, waarbij een vriendelijke dame aanstuurt op een vrijblijvend bezoekje. Het gaat om een fantastische internetcursus, speciaal gericht op senioren. Een slimme propositie, gezien het feit dat veel ouderen graag iets met internet zouden willen doen, maar er niks mee kunnen.

Door de sterke nadruk op het vrijblijvende karakter van het bezoek en het feit dat ze zich puur op de ouderen richten, komt er vaak een afspraak tot stand. Het bezoek wordt gedaan door een vriendelijke meneer met een prachtverhaal. Hij huilt mee (echt waar!!) met de soms trieste verhalen van de oudere mens, waar mijn moeder achteraf van zei: ‘Ik dacht nog, volgensmij meent ie het niet echt’. Kortom, empatische kerel.

Al snel blijkt dat het om een cursus gaat van maar liefst €1595 en een aanbod om ook de laptop er maar bij te nemen voor € 1000,00. Op het moment dat mijn moeder hiervan best schrikt, twijfelt en zegt dat ze dit toch graag eerst even met haar zonen wil overleggen, wordt de man fel: ‘U bent toch zeker wel zelf in staat om beslissingen te nemen, mevrouw?’.

Long story short: De man heeft maar 1 doel: Het per direct laten ondertekenen ter plekke van een ‘contract’ waarin direct toestemming wordt gegeven voor automatische incasso. Wat hem na flink inpraten op het gemoed van mijn moeder ook lukt.
Het kan in sommige gevallen nog agressiever: Bij een lotgenoot wiens moeder er ook in was getrapt, heeft de man aangedrongen op directe betaling en is ter plekke een bedrag van €1890 gepind.

Wat is hier verkeerd aan en waarom klopt het niet in mijn ogen?
Op meerdere vlakken gedraagt het Nederlands Senioren Instituut zich als een pure oplichter:

Het bedrijf en de mensen
De naam is slim gekozen. Het Nederlands Senioren Instituut boezemt vertrouwen in bij oude mensen. Verder onderzoek naar het bedrijf en haar directie is lastig. De site biedt zeer weinig informatie over de organisatie en wie erachter zit. De site is gebouwd door Tervina Computers, ik hoop dat hij zijn rekening betaald heeft gekregen.

Googlen leidt al snel naar sites als TROS Radar en dus zegt iedereen: ‘Waarom trap je er dan in, je googlet even en je ziet direct dat het niet klopt’. Punt is dat oudere mensen zonder internet niet googlen …
Ook op social media is niets te vinden over het bedrijf en haar medewerkers. De meneer die mijn moeder bezocht heet volgens het contract ‘Hans van der Meer’. Op LinkedIn vind ik 592 Hans van der Meer’s, maar geen enkele die werkzaam is bij het Nederlands Senioren Instituut. Wedden dat deze meneer geen Hans van der Meer heet?

Product / Dienst
Op geen enkele wijze is te controleren om wat voor een cursus het gaat. Geen inhoudelijke informatie, geen klantervaringen, niets. Enkel de prijs: €1295 plus een laptop.

De laptop kan ook worden gekocht. Het betreft een ‘instapmodel checked by Genius’, maar die is bij Google onbekend. Ook is hij ‘afgeinstalleerd’ (ja, zonder de puntjes op de i). Met wat is niet duidelijk, maar hij is ‘plug and play’. Helder zijn ze wel over de prijs, die is maar liefst €1095.

Werkwijze
Er wordt maar een ding nagestreefd, het ondertekenen van een vodje dat een contract moet voorstellen met als doel toestemming om per direct geld te incasseren via automatische incasso. Het hele gesprek met mijn moeder is daarop gericht. Laten we eerlijk zijn, een cursus plus laptop ter waarde van €2390, mogen we daar alstublieft even over nadenken?

En zou de verkoper niet zelf juist aan moeten dringen tot overleg met haar zonen en moeten wijzen op de wettelijke bedenktijd?

Contract
‘gekras bij de bedragen’

Het contract en het papierwerk zijn vodjes. Geen duidelijke handtekening van hun kant, gekras bij de bedragen, onduidelijkheid over inhoud en planning van de cursus, ontbreken van verwijzing naar bedenktijd, etc. etc. Een puinhoop.

‘de handetekening..’

Tot slot
De €595 was direct van mijn moeders rekening. Pas daarna kregen mijn broer en ik het te horen van een wat beschaamde en geschrokken moeder. De resterende €1000 euro komen ze in ieder geval niet meer aan.

De praktijk wijst uit dat het lastig zal zijn om die €595 nog terug te krijgen. Een twijfel bedrag om een incassobureau op te zetten, en laat dat nou waarschijnlijk het hele businessmodel van onze vrienden van het Nederlands Senioren Instituut zijn.

Ik heb ze gesommeerd het bedrag terug te storten middels een aangetekende brief waarin ik het contract nietig verklaar om de reden dat het contract niet door de colporteur is ondertekend en in het contract niets vermeld staat over de wettelijke bedenktijd van acht dagen. Nadat ik geen terugstorting van het geld zag en ze daaraan herinnerde per mail kreeg ik de volgende mail retour:

Meneer,

Wij hebben uw moeder ( ? ) reeds op 26 juli jl. schriftelijk bericht dat haar schrijven in goede orde ontvangen is. Voorts hebben wij uw moeder gemeld dat haar annulering in behandeling genomen zal worden, e.e.a. zal conform onze richtlijnen afgewikkeld worden.
Hier zal u c.q. uw moeder het mee moeten doen.

Vertrouwende u naar behoren te hebben geinformeerd, verblijven wij,

Hoogachtend, Het NSI Team

Daarna was het stil.

Een andere route is nu de politie erop zetten of andere instanties. Ik ben nog bezig een en ander uit te zoeken. Uit principe, omdat het onvoorstelbaar is dat dit soort gasten hun ding mogen doen.

In de tussentijd kan ik in ieder geval aandacht vragen voor de case en hopen dat iedereen dit verspreid naar zijn ouders, of grootouders, zodat zij niet zoals mijn moeder er de dupe van worden.

Laten we samen het Nederlands Senioren Instituut stoppen.

UPDATE 28 augustus 2013

Vandaag bericht ontvangen per e-mail van NSI. Hieronder de inhoud:

Geachte heer Overgoor,

Zojuist uw mail gelezen.
Wat een flauwe manier om ons instituut zo onaardig neer te zetten, terwijl we volledig te goeder trouw zijn en conform handelen.
Wellicht heeft onze heer van der Meer te enthousisast zijn werk gedaan. Sois, we zullen hem derhalve aan zijn jasje trekken.

Ter zake hebben wij uw moeder reeds op 26 juli jl. bericht dat haar annulering in behandeling genomen is, en hebben wij recent doch “ binnen de 40 dagen termijn ” de € 595,00 gerestitueerd.
Dus niets aan de hand, uw moeder heeft haar geld terug.

Wilt u hier nota van nemen.

Vriendelijke groet,

NSI Team

(De boekdatum van de terugstorting is trouwens 27 augustus…)

Mijn antwoord op de e-mail:

Dag,

Ik heb uw mail toegevoegd aan mijn posting.

Rest mij te zeggen dat het me vooral opvalt hoe anoniem u en uw diensten blijven.

Met wie mail ik nou eigenlijk, wie is de directeur, kan ik tevreden klanten ontmoeten, wat is de inhoud van de cursus, waar vinden ze plaats, kan ik eens kijken, waar vind ik meer info over de zgn ‘checked by genius’ laptop, etc. etc. etc.?

Zonder antwoorden op deze vragen geloof ik absoluut niet dat NSI ‘te goeder trouw is en conform handelt’.

Met vriendelijke groet,

Ronnie Overgoor

(ingezonden bericht)