De laatste pinguin van Kiev

Op 25 maart verschijnt de roman “De laatste pinguin van Kiev ” ( death and the penguin) van de Oekraiense auteur Andrei Koerkov met een nieuw voorwoord. Ditt boek geeft een indringend portret van de stad KIEV. Met de moeilijk te vinden film DIENAAR VAN HET VOLK (2017) met in de hoofdrol Zelenski.

De aankomende auteur Viktor heeft het niet gemakkelijk in Kiev in de jaren negentig. De stad wordt geregeerd door de maffia en zelfs de dierentuin heeft geen geld meer om eten voor de wilde dieren te kopen.

Koningspinguin
Viktor reageert op een oproep uit de krant om een door honger bedreigde koningspinguïn uit de dierentuin op te halen en voedert deze nu zelf met ingevroren vis uit de supermarkt en ingeblikte sardines. Hij neemt haar mee uit wandelen en het dier is een vast punt in zijn leven geworden.

Maffia
De maffa verstrekt banen aan sympathisanten omdat Kiev tot op het bot vermagerd is en corruptie welig tiert. Koerkow beschrijft op een humoristische wijze het leven in Kiev waar fantasie en werkelijkheid vaak niet te scheiden zijn, de hongerende pinguin, de teloorgang van elke vorm van moraal en de manier waarop gewone mensen proberen te overleven.
De sfeer van Kiev doet denken aan een kruising tussen Franz Kafka en Walt Disney.

Kiev anno 2022
Werkelijkheid en droom komen ook nu weer samen in Kiev anno 2022 waar president Zelenski (gekozen met 73 % van de stemmen). Hij werd populair door de dertigdelige komische televisieserie ‘Dienaar van het volk’ . Dat maakte hem tot de absolute droomkandidaat werd van de bevolking.
De pinguïn Misja legt in dit boek een onverstoorbare houding aan de dag in een wereld waar elke vorm van moraal verdwenen lijkt en waarheid en leugen uitwisselbare begrippen zijn geworden. De maffia heeft het bestuur van de stad overgenomen. Het boek kenmerkt zich door een zwarte humor met een altijd positieve ondertoon.

Vreemde duistere macht
Anno 2022 wordt Kiev opnieuw bedreigd door een vreemde duistere macht en de ‘Misja’s’ in Kiev houden stug vol. Ze hadden al veel ervaring op dit gebied. Eén zo’n Misja is Zelenski. Hij maakte de stap van fictie naar werkelijkheid in zijn leven als president.

Zelenski
In de televisieserie en in de speelfilm ‘Servant of the people’ (2017) speelde Zelenski de rol van president van Oekraïne die het aanlegt met corrupte gouverneurs en oligarchen. Oekraïne wordt vaak het meest corrupte land van Europa genoemd. Dat hij vervolgens de status van echte, gekozen president veroverde, is natuurlijk uitermate bijzonder.

De auteur Andrei Koerkov is uitgenodigd voor het festival G10 van de economie,filosofie & the arts op 24 en 25 juni.

Zijn komst is nog onzeker.

informatie hierover op 020 6268469 bij de organisatie van het festival.


Boekgegevens :

colofon

Copyright: uitgeverij Byblos Amsterdam

Eerste druk van deze editie: 2022

Oorspronkelijke titel: Smert’ postoronego

Oorspronkelijk uitgever: Alterpres, Kiev

Vertaling: Richard Kellerman

Omslagontwerp: Gijs Sierman

isbn 9789058470003

nugi 301

Prijs : euro 22.50

vreschijningsdatum : 27 maart


De film Dienaar van het volk.


Artikel links