De lekkerste adresjes van Maastricht met hotelaanbieding voor lezers 5

Terras Onze Lieve Vrouweplein
foto VVV Maastricht Paul Mellaart
Terras Onze Lieve Vrouweplein
foto VVV Maastricht Paul Mellaart

Een hemels paradijs voor lekkerbekken. Dat is Maastricht, de meest Bourgondische stad van Nederland. De betere restaurants herken je aan het gevelschildje Maastricht Culinair of Les Tables (er zijn 2 restaurantclubs/samenwerkingsverbanden van toprestaurants in Maastricht). Overal in de stad vind je bovendien ambachtelijke winkels.

Wyck met hotel Beaumont
foto VVV Maastricht  Jonathan Vos
Wyck met hotel Beaumont
foto VVV Maastricht Jonathan Vos

Over de hele stad verspreid hebben Maastrichtenaars favoriete plekjes, zo ook het Jekerkwartier. En uiteraard Wyck, het dynamische stadsdeel tussen het Centraal Station en de Sint Servaasbrug.

Stationsstraat
Op Stationsstraat 47 bevindt zich Hotel & Tapperij de Poshoorn; een gezellig familiehotel en typisch Maastrichts bruin café met dertien verschillende speciaalbieren van het vat. Het is lid van de prestigieuze Alliantie van Biertapperijen.

Restaurant Harry’s
Op de Wycker Brugstraat 2 ligt Restaurant Harry’s in Hotel-Restaurant Beaumont . In de zomer van 2012 won dit restaurant de vakjuryprijs 2012 van het evenement Maastricht aan tafel. Het door de Britse architect David Chipperfield ontworpen interieur heeft de uitstraling van een internationale brasserie. Harry’s staat voor ongedwongen eten en drinken in een informele en comfortabele setting. Harry’s maakt onderdeel uit van Hotel Beaumont. Zie aanbieding onderaan dit artikel.

Wycker Brugstraat
Even verder bevindt zich op Wycker Brugstraat nr 13 Patisserie Royale, sinds 1929 een ambachtelijke familiebedrijf met verrukkelijk gebak.
Links bevindt zich de Wycker Grachtstraat met op nr 26 voormalige Stoombierbrouwerij de Keyzer N.A. Bosch. Deze stadsbrouwerij uit 1875 was tot 1970 in gebruik door de familie Bosch. De volledig intact gebleven ambachtelijke brouwerij is sinds 1996 als rijksmonument beschermd. Zeer interessante rondleidingen laten het verleden herleven. Na afloop kunt u tevens twee speciaalbieren proeven.

Restaurant Pakhoes
Aan de Waterpoort 4-6 won restaurant Pakhoes de publieksprijs van de wintereditie van Maastricht aan tafel 2012/2013. En terecht, het is een sfeervolle eetlocatie in een voormalig pakhuis met een zeer goede licht verteerbare en goed uitgebalanceerde ambachtelijke keuken.

Rechtstraat
De Rechtstraat staat vooral bekend om zijn goede restaurants en delicatessenwinkels, met adresjes zoals:
Le Courage, een delicatessenwinkel met heerlijk zelf gemaakte Engelse marmelades.
Le Salonard ; zelfgebakken brood, diverse kaassoorten, aioli met truffelknoflook en nog meer lekkers
De Joffers, modezaak voor grote maten

Bisschopsmolen
Over de Sint Servaasbug, een van de oudste bruggen van Nederland komen we in het meer toeristische stadsdeel van Maastricht.
Op stenenbrug 3 bevindt zich de Bisschopsmolen; de oudste nog werkende watermolen van Nederland met een eigen bakkerij in hartje stad. Aangedreven door het water van de rivier de Jeker maalt het rad o.a. spelt om ter plekke brood en vlaai van te bakken.
Een specialiteit is Pan acete, een Spaans brood royaal bestreken met olijfolie. Dit wordt gebakken op de vloer van de oven. Wil je dit rijkelijk met olijven, tomaten en andere heerlijkheden belegde brood of vlaai zelf leren bakken? Volg dan een workshop bij de Bisschopsmolen.

Sint Pieterstraat
Op Sint Pieterstraat 26 maakt Adriaan de Smaakmaker al ruim 25 jaar met veel enthousiasme zelf mosterd, chutney’s, dressings etc. Het fruit waarmee ze werken komt van lokale producenten. Ieder jaar plukken ze zelf de kweeperen. Wijd en zijd vermaard zijn de wiemelkjesjam en Maastrichtse kruidenmosterd.

Stokstraatkwartier
In het exclusieve Stokstraatkwartier bevinden zich o.a. het Frans –mediterrane restaurant ’t Plenkske (Plankstraat 6) en het Franse restaurant Rozemarijn (Havenstraat 19). Smaakvol is ook het Jekerkwartier met restaurants als Nxt Door (Koestraat 2-6) en het Eetcafé D’n Blindgenger (Koestraat 3). Typisch Maastrichts is Café Sjiek (Sint Pieterstraat 13). Het restaurant oogt als een huiskamer en het is hier altijd gezellig druk. Je kan vooraf niet reserveren, maar wachten onder het genot van een ‘Sjieke witte’ is bepaald geen straf!

Onze Lieve Vrouweplein
Een gezellig en charmant plein van Maastricht is het Onze Lieve Vrouweplein. Met een beetje zoeken lukt het vast wel om een plaatsje te vinden op een van de terrassen. Hier ligt ook de prachtige Onze Lieve Vrouwebasiliek , waar dagelijks honderden bezoekers een kaarsje aansteken ter ere van de Sterre der Zee.

Sjinkerij de Bóbbel

Op een steenworp afstand bevindt zich op Wolfstraat 32 Sjinkerij de Bóbbel. Een proeflokaal met ambachtelijk gemaakte huisborrels. In 2012 werd de Sjinkerij uitgeroepen tot café van het jaar.
Met banken van hout, wit zand op de vloer en obers in keurig uniform lijkt de tijd hier te hebben stil gestaan. Ze maken hier zelfs vier huisdrankjes/borrels op basis van brandewijn. Het meest bekende is het Bitter Bóbbelke waarvan het recept angstvallig geheim gehouden blijft.
Na het overlijden van oprichter Nol in 1994 verdween ook het zo graag gedronken Grampeers Gouweke uit het assortiment. Na veel graaf en spitwerk naar het juiste recept en in samenwerking met Bols en Shake & Serve herrees het Grampeers Gouweke.
Wil je alle vier borrels proeven? Bestel dan het proefmolentje of op zijn Maastrichts ‘preufmeuleke’. Het eerste is de kruidige Geleujetige. Daarna volgt het Bitter Bóbbelke met zijn bitterzoete smaak. Het bevat Angostora Esprit en Triple Sec, maar de rest blijft geheim. Het derde is de Schieveleer met zijn zoete maar toch frisse smaak. De laatste is de opnieuw geïntroduceerde Grampeer’s Gouweke.

Vrijthof
Mogelijk het oudste, maar zeker een van de gezelligste cafés van Maastricht is Café In den Ouden Vogelstruys op het Vrijthof. In 1309 zat er op deze plek al een horecagelegenheid. Sinds 1730 siert een struisvogel de gevel. Ze serveren hier o.a. rommedoe, de Limburgse stinkkaas, met notenbrood .
Achter het Vrijthof, op Grote Gracht 18, bevindt zich wijnhandel Thiessen Wijnkoopers. Onder het pand rusten in eeuwenoude wijnkelders wijnen op houten fusten.

Ontdek zélf de vele kleurrijke sterren van gastronomisch Maastricht!

Wil jij ook eens proeven van de smaakvolle stad Maastricht? Voor de lezers van 50plusser.nl is er nu een wel bijzondere ‘Proef Maastricht’ aanbieding!

Hotel Beaumont ‘Maastricht aan Tafel’ arrangement
Basic kamer € 74,50 p.p. / Comfort kamer € 84,50 p.p.


Een overnachting in de Basic Residence of Comfort kamer Residence van Hotel Beaumont
Maastricht aan Tafel 3-gangen diner bij Harry’s, in 2012 door de vakjury uitgeroepen tot het beste restaurant van Maastricht
Uitgebreid ontbijtbuffet
Koffie & Thee pakketje van Blanche Dael, de oudste koffie ambachtelijke koffiebranderij en theepakkerij van Limbur

Toeslag 1 persoonskamer€ 49,50 p.p.p.n. Excl. citytax & servicecharges € 4,95 p.p.p.n. Geldig op basis van beschikbaarheid van 4 t/m 18 augustus 2013. Te boeken onder vermelding van 50plusser.nl via info@beaumont.nl en T: +31 (0)43 325 44 33.


Bisschopsmolen vlaaien bakken
Foto VVV Maastricht
Bisschopsmolen vlaaien bakken
Foto VVV Maastricht

Harry's in Beaumont
Foto Beaumont
Harry’s in Beaumont
Foto Beaumont

Artikel links