De Magie van Puzzelen

Hagar's Stamtafel
Hagar’s Stamtafel

Puzzelen is iets van alle levens-tijden en voor alle leeftijden. Wanneer men elkaar precies voor het eerst een raadsel of puzzel voorlegde is natuurlijk niet te zeggen, maar het is niet onvoorstelbaar dat de primitieve mens al simpele puzzeltjes bedacht.

Waarom vinden vele mensen puzzels en raadsels toch zo fascinerend? Heeft het iets magisch, iets speciaals, dat “je ne sais quoi”? Het lijkt er wel op. Als ik er over nadenk, vind ik het moeilijk te beschrijven wat het nu precies is. Het verrassende element, de uitdaging?  Filosofen puzzelen al eeuwen op de grote puzzel des levens – Forrest Gump dacht dat het leven als een doos chocolaatjes was, omdat het steeds een raadsel was welke smaak de volgende was.

Omdat mensen een aangeboren drang hebben om problemen op te lossen, ontstond ook het oplossen van problemen als amusement en tijdverdrijf.  Puzzelmakers kwamen te voorschijn en schudden verrassende problemen uit hun creatieve mouwen. Om een puzzel op te lossen moet men vaak de kronkel of het denkpatroon van de puzzelmaker doorzien. Buiten dat het vinden van het juiste antwoord en het krijgen van zogenaamde Aha-effect veel voldoening geeft, vooral als de puzzel een hele elegante oplossing heeft, stimuleert en versterkt dit beredeneren en analyseren het creatieve denken. Puzzelen maakt het brein fit.

Ik hoor mensen wel eens zeggen “ik kan niet puzzelen“, maar komen wel met hele creatieve oplossingen voor normale dagelijkse problemen. Het is daarom een mythe dat puzzelcreativiteit maar voor enkelen is weggelegd. Iedereen heeft wel ergens een verborgen creatief talent. Iedereen kan puzzelen en door het vaker te doen gaat het steeds beter. Ik zou zeggen probeer het eens.

Hagar Hagarson.