De oudere werknemer op de arbeidsmarkt gouden kooi of vogelvrij

Platform opleiding & ontwikkeling organiseert bijeenkomst over de oudere werknemer op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt piept en kraakt aan alle kanten. 500.000 werklozen inmiddels, waaronder veel 55-plussers. De kans is klein dat zij weer aan de slag komen, misschien als flexkracht via het uitzendbureau. De 55-plussers met een baan blijven zitten waar ze zitten. Verworven rechten – pensioen, salaris, vrije dagen- belemmeren de arbeidsmobiliteit van deze groep. Het platform O&O stelt in de bijeenkomst op vrijdagochtend 14 december a.s. de positie van de oudere werknemer op de arbeidsmarkt aan de orde.

Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, Jaap Smit, voorzitter van de vakcentrale CNV en Jurriën Koops, directeur sociale zaken ABU, gaan het debat aan over oplossingen om ouderen aan de slag te krijgen en te houden. Daarbij komt ook de vraag aan de orde welke rol er is weggelegd voor de O&O-fondsen.

Zekerheden organiseer je los van de arbeidsafspraken
De positie van ZZP-ers en flexwerkers heeft de bijzondere aandacht van Mei Li Vos. Zij pleit voor verandering van de bestaande arbeidsrelaties, zodat het voor werkenden gemakkelijker wordt van werk te veranderen en voor werkgevers minder risicovol wordt om iemand aan te nemen. “Breng een knip aan in het arbeidsdeel en het zekerheidsdeel. Zekerheden organiseer je los van de arbeidsafspraken,” aldus Mei Li Vos. Wat zou dat betekenen voor oudere werknemers?

“Versoepeling van het ontslagrecht betekent dat de werknemer vogelvrij wordt verklaard, Investeren in werk- naar werktrajecten waarin de werkgever ook zijn verantwoordelijkheid neemt, is het alternatief,” vindt Jaap Smit, voorzitter van de vakcentrale CNV.

Ouderen zijn steeds vaker aan het werk als flexkracht. Wat kan er worden geleerd van de uitzendbranche als het gaat om de inzetbaarheid van ouderen? Jurriën Koops, directeur sociale zaken ABU, geeft zijn visie.

Carmen de Jonge, directeur van Wissenraet Van Spaendonck treedt op als dagvoorzitter.
De bijeenkomst vindt plaats bij USG People NV in Almere. Deelname is gratis voor leden, voor niet-leden bedraagt deelname Euro 95, excl. btw