De spijsvertering van vijftigplussers

Gezondheid > Gezondheid

(558 artikelen)

Ouderdom komt met gebreken, en waar het de spijsvertering betreft is dat helaas niet anders. Er gaan dan ook veel vijftigplussers met spijsverteringsproblemen naar de huisarts. Hoe komt het dat dit soort klachten bij het ouder worden gaan opspelen?

advertorial  

Activia valt in de smaak bij leden van 50plusser.nl
Na een oproep op 50plusser.nl hebben meer dan 800 lezers Activia getest. Twee weken lang namen zij dagelijks een portie. Wat blijkt? De smaak van Activia krijgt gemiddeld een 7,9! 87% zou Activia bovendien adviseren aan anderen.
Lees verder

Ons spijsverteringsstelsel is een vernuftig systeem dat van mond tot anus loopt en ervoor zorgt dat voedsel kan worden afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Maar bij het ouder worden ontstaan er vaak spijsverteringsklachten.

Dunne darm
Voedsel komt via de mond, slokdarm en maag eerst in de dunne darm terecht. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De voedingsstoffen die hierbij vrijkomen, worden via de dunne darmwand in ons lichaam opgenomen.

Dikke darm
De onverteerbare voedselresten worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. Er leven veel darmbacteriën in ons lichaam, bij een volwassene zo’n 1 – 1.5 kilogram. We tellen zo’n vierhonderd tot zeshonderd soorten, waarvan de meeste (nog) onbekend zijn. De bekendste goede bacteriën in de dikke darm zijn de Clostridum, Streptococcus, Bifidobacterie en de Enterobacterie.

Na de bewerking worden de voedselresten tijdelijk opgeslagen in de endeldarm en verlaten ze het lichaam tenslotte als ontlasting. Zo’n 80 procent van onze stoelgang vindt plaats in de dikke darm.

Ouder worden
Net zoals andere spieren, worden ook de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering slapper naarmate we ouder worden. Maar dat is niet de enige oorzaak van spijsverteringsklachten. Ouderen gebruiken ook vaak wat meer medicijnen en bewegen minder. Daarnaast kunnen een verminderde weerstand en een verminderde darmperistaltiek ook een rol spelen.

Vochttekort
Dehydratatie iets dat de spijsvertering negatief kan beïnvloeden. Ons lichaam bevat bij het ouder worden sowieso al minder vocht. Daarnaast neemt ook het dorstgevoel af. Bovendien is de blaas wat zwakker en wordt er minder gedronken om niet steeds naar het toilet te hoeven. Voldoende drinken kan dus al veel verlichting geven.

Samenstelling darmflora
Tijdens het ouder worden verandert de samenstelling van de darmflora ook. In het algemeen daalt dan de hoeveelheid bifidobacteriën, waardoor er ruimte ontstaat voor ongunstige bacteriën en schimmels.

Door deze veranderde darmflora krijgen ook rottingsprocessen in de darm meer kans, met spijsverteringsklachten als gevolg. Het kan daarom helpen de darmflora te ondersteunen met probiotica, dat in verschillende vormen verkrijgbaar is. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse tips om de spijsvertering soepel te houden.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.