De Japanse tuin op landgoed Clingendael is slechts enkele weken per jaar geopend voor het publiek. Vanaf 30 april kan iedereen weer genieten van de bloeiende azalea´s en prunussen en van de Japanse sfeer in deze unieke historische tuin.
De Japanse tuin is in het begin van de 20e eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguérite M. Baronesse van Brienen (1871 / 1939), ook wel freule Daisy genoemd.
Per schip heeft de freule meerdere reizen gemaakt naar Japan. Zij heeft een aantal lantaarns, een watervat, beeldjes, het paviljoen en de bruggetjes naar Nederland gehaald alsook een veelheid aan planten. De oorspronkelijke aanleg met de grillig gevormde vijver, het slingerende watertje en de kronkelende paden, is vrijwel ongeschonden bewaard gebleven. Op haar reizen door Japan heeft freule Daisy gepoogd het karakter, de ´ziel´ van de Japanse tuin te doorgronden. Zij heeft daaraan vervolgens een eigen invulling weten te geven. De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. Die bijzondere sfeer begint al bij het bamboe toegangspoortje en het rietgedekte huisje met een bankje, waar naast zich een compositie bevindt van een lantaarn, een watervat en stenen, Dit zogenaamde wachthuisje (machiai) vormde van oorsprong onderdeel van een theetuin, hier is het meer een rusthuisje.
De gemeente Den haag heeft de tuin altijd met veel zorg onderhouden. De tuin is uniek en historisch van groot belang. In 2001 werd de tuin op de lijst van rijksmonumenten geplaatst. Vanwege zijn kwetsbaarheid is de Japanse tuin jaarlijks slechts korte periode geopend voor publiek. Na grootonderhoud, dat de gemeente iedere winter uitvoert, kan het erfgoed van freule Daisy weer open voor haar bezoekers.
De tuin is tot en met zondag 8 juni dagelijks te bezoeken van 09.00 uur tot 20.000 uur. Toegang is gratis. Rolstoelgebruikers kunnen via de ingang van het Sterrebos de tuin betreden. Bij de ingang ligt gratis informatie en een plattegrond.
Wat mij betreft een echte aanrader. Je waant je in een andere wereld en komt er volledig tot rust. Vooral in de namiddag is het er goed toeven.