Den Haag viert met Feest aan Zee 200e verjaardag van Badplaats Scheven

Kurhaus Scheveningen
Kurhaus Scheveningen

Badplaats Scheveningen viert in 2018 haar 200e verjaardag. En dat betekent een jaar lang Feest aan Zee met ruim honderd evenementen op Scheveningen en in Den Haag.

Badplaats Scheveningen
Badplaats Scheveningen

Feest aan Zee laat je zien hoe Scheveningen zich ontwikkelde, Vanaf een enkel badhuisje op het strand tot een internationaal geliefde, druk bezochte en bruisende badplaats

SCHEVENINGEN 1818: HET EERSTE BADHUIS
Vijf jaar na de landing van de latere koning Willem I op het Scheveningse strand richt Jacob Pronk, met toestemming van de koning, in 1818 het eerste badhuis van Scheveningen op. Het oorspronkelijke vissersdorp mag zich dan ook met recht de oudste badplaats van Nederland noemen.
Inspiratie voor de vier kamertjes met badkuipen en zicht op zee had Pronk opgedaan bij zijn reizen naar Frankrijk en Engeland. Met badkoetsen, voorzien van een grote kap tegen gluurders, werden de gasten naar zee gereden.

Van Grand Hotel des Bains naar Kurhaus
Vooral mensen met reumatische kwalen en zenuwziekten dompelden zich op doktersadvies onder in het zeewater. Tien jaar later werd het eerste badhuis van Pronk vervangen door Grand Hôtel des Bains.
Dankzij het grote succes en na enkele uitbreidingen in 1885 werd heropend als het Kurhaus. Het cachet van Franse en Belgische badplaatsen diende als voorbeeld voor Scheveningen.
Entertainment speelde een belangrijke rol. Het Kurhaus werd podium voor chique galadiners, opera, theater en concerten. Scheveningen wemelde van rijke families,
Duitse adel en voorname industriëlen. In de twintigste eeuw ontwikkelde de badplaats zich verder met de komst van iconen zoals de Vuurtoren, het nieuwe Kurhaus en de Pier, het vervoer van stad naar strand, de strand- en surfsport en een eersteklas uitgaanscentrum.

DEN HAAG/SCHEVENINGEN 2018: FEEST AAN ZEE
Tweehonderd jaar na het eerste badhuis groeide Scheveningen uit tot een internationaal geliefde, druk bezochte en bruisende badplaats. Jaarlijks bezoeken maar liefst 12,4 miljoen dagjesmensen en vakantievierders uit binnen- en buitenland het elf kilometer lange strand, de vijftig strandtenten en de unieke Hollandse Duinen.
Den Haag/Scheveningen beschikt inmiddels over 4.604 kamers in 64 hotels en daarnaast vele vakantiewoningen. Je geniet er volop van de prachtige en gezonde natuur.

Entertainment op en rond de Pier
En van Entertainment op en rond de Pier. . , maar ook van het entertainment op en rond de Pier. CNN noemt haar de mooiste ter wereld. Trpuwens, met de traim ben je supersnel in de Haagse binnenstad.
Kortom: alle reden voor Den Haag en Scheveningen om in 2018 flink uit te pakken met ruim honderd evenementen Feest aan Zee kijkt bij prachtige tentoonstellingen met bijzonder beeldmateriaal terug op de rijke badhistorie, maar biedt verder vooral eengevarieerd programma op Scheveningen en in Den Haag met historische spektakels, exposities, festivals, concerten, film, theater, sport en shopping.

Het themajaar Feest aan Zee wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag

Artikel links