Depressieve mensen krijgen vaker beroerte

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

BAARN – Veel patiënten worden depressief ná het krijgen van een beroerte. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met een depressie ook vaker een beroerte voorkomt.

Meer dan 300.000 mensen werden langdurig gevolgd. Er kwamen 8.478 beroertes voor. Depressieve mensen bleken 45 procent vaker een beroerte te krijgen en liepen bovendien 55 procent meer risico om aan deze beroerte te overlijden.

Overtuigend bewijs
“We wisten niet of depressie het risico op een beroerte vergroot, maar nu is er overtuigend bewijs dat het mogelijk is.”, zegt An Pan, onderzoeker van de Harvard School of Public Health.

Theorieën
Er zijn verschillende theorieën waarom een beroerte vaker voorkomt tijdens of na een depressie. Depressieve mensen zorgen slechter voor zichzelf: ze eten ongezonder, roken meer en bewegen minder. Ook nemen ze minder trouw hun eventuele medicatie tegen hoge bloeddruk en cholesterol in.

Onderliggende oorzaken
Daarnaast spelen overgewicht, bepaalde ontstekingsmechanismes, het hebben van diabetes en gebruik van antidepressiva misschien mee. Het zou zo kunnen zijn dat depressie niet de beroerte veroorzaakt, maar dat aan depressie en beroerte dezelfde onderliggende oorzaken hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.