Dik door oestrogeentekort

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Het is geen geheim dat de meeste vrouwen naarmate ze ouder worden en in de overgang komen zwaarder worden. Het geslachtshormoon oestrogeen speelt een belangrijke, misschien zelfs onderschatte, rol in dit proces.

Een onderzoeksteam van de University of Texas beschrijft in het tijdschrift Cell Metabolism, de hormonale effecten die via verschillende delen van de hersenen het metabolisme beïnvloeden. In de toekomst kunnen deze bevindingen wellicht leiden tot hormoontherapieën die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen overgewicht of onvruchtbaarheid, zonder dat vrouwen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of borstkanker lopen.

Oestrogeen
“Wanneer vrouwen richting overgang gaan, zien we een toename in lichaamsgewicht en vetpercentage en vermindert het energieverbruik.”, legt onderzoeker Deborah Clegg uit. “Het oestrogeenniveau daalt en vrouwen worden vatbaarder voor overgewicht en het metabool syndroom.”

Oestrogeen werkt in op receptoren door het hele lichaam: in het vet, de eierstokken en spieren. Maar als het gaat over de invloed op het metabolisme vermoedt Clegg dat het gaat om receptoren in de hersenen.

Receptoren
Uit onder onderzoek is gebleken dat het effect van oestrogenen op de energiebalans in het lichaam via de oestrogeen-receptor-α (ERα). Het onderzoeksteam van Clegg verwijderde deze receptor uit de hersenen van muizen met hele dikke muizen als resultaat. De diertjes consumeerden meer calorieën, maar verbruikten minder.

Als de vrouwtjesmuizen in een specifiek hersengebied de receptor misten, werden ze zelfs dikker zonder meer te eten. In ander hersengebieden was er juist sprake van meer eten en gewicht verliezen of problemen met ovulatie en onvruchtbaarheid bij een missende receptor.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
05 oktober 2011 13:40
45 keer bekeken.