Doe je mee met een Makkelijke Moestuin oftewel Square Foot Garden

Tuinieren op de “square foot”, ook wel ‘flexibel’ tuinieren, vierkant tuinieren of Makkelijke Moestuin genoemd, is een ecologische methode van tuinieren die verondersteld wordt zo efficiënt mogelijk te zijn. Deze methode werd bedacht door Mel Bartholomew. In 1981 publiceerde hij zijn eerste boek met de titel Square Foot Gardening. Ook had hij in de jaren tachtig een televisieserie over deze methode op de Amerikaanse zender PBS.
De Makkelijke Moestuin van 50plusser.nl
Wij starten dit tuinseizoen met onze eigen Makkelijke Moestuin. Je kunt thuis al vanaf 30 cm2 meedoen. Iedere week berichten we over de vorderingen en waarschijnlijk veelvuldige fouten die we maken 😉 Hopelijk doe je thuis ook mee en laat je via het forum of speciale Moestuinprikkers zien hoe het gaat.

Het is supersimpel en wij laten je in andere artikelen zien hoe je zelf snel een bak met de juiste mix (in plaats van grond) kunt maken.

makkelijke moestuin

Over Square Foot Gardening – Makkelijke Moestuin
Square foot (vierkante voet) refereert aan een vierkant van 1 bij 1 voet, ongeveer 30 bij 30 centimeter. Tuinieren op de “square foot” gebeurt op een vierkant van 4 bij 4 voet, ongeveer 120 bij 120 centimeter welke wordt onderverdeeld in 16 kleinere vierkanten van 30 bij 30 centimeter. Zoals te zien in bijgaand figuur kunnen de kleine vierkanten op verschillende manieren gebruikt worden voor het verbouwen van verschillende groenten. Ook kunnen de kleinere vierkanten gecombineerd worden.

Door niet alles tegelijk te zaaien en te planten wordt de oogst verdeeld over het hele seizoen en is de verwachting dat er sprake is van minder verspilling. Het compacte formaat zorgt er ook voor dat onkruid gemakkelijk verwijderd kan worden.

Voor deze vorm van tuinieren gebruikt men idealiter een speciale aarde-mix die eenvoudig zelf te bereiden is. Deze mix bestaat uit een derde deel compost, een derde deel turfmolm en een derde deel vermiculiet. Door de combinatie van turfmolm met vermiculiet wordt vocht langer vastgehouden terwijl de compost de groentes de benodigde voedingsstoffen geeft.

Bron: Wikipedia