Dominique verdient 2.900 euro per maand met niets doen. Al 17 jaar lan

Foto: RTL TVI
Foto: RTL TVI

De Waalse Dominique Detry schaamt zich diep. De 61-jarige ambtenaar verdient al zeventien jaar lang 2.900 euro netto per maand en hoeft daar naar eigen zeggen niets voor te doen.

Zelfmoord
Dominique werkt voor de provincie Namen in de provinciale bibliotheek. Ze kwam daar terecht nadat ze in 2000 ten onrechte een promotie tot manager misliep. Na haar zogenaamde tijdelijke overplaatsing kreeg ze geen enkele taak en zeventien jaar later zit ze daar nog steeds. Vooral de eerste vijf jaar had ze heel veel moeite met haar ‘gedwongen inactiviteit’ en probeerde ze zelfs zelfmoord te plegen. “Het heeft me de volle vijf jaar gekost om me aan te passen aan de situatie”, vertelde ze zondag op de Franstalige Belgische zender RTL TVI.

Schaamte
Een loon van 2.900 euro zou veel goed moeten maken, maar Dominique schaamt zich diep. “Dat loon is inderdaad benijdenswaardig. Maar als gemotiveerd ambtenaar, die rotsvast gelooft in het openbaar welzijn, voel ik mij diep beschaamd. Deze situatie ervaar ik als een belediging. Als men mij vraagt wat ik doe voor de kost, durf ik niet te antwoorden.”

Ontslag
Ontslag neemt de ambtenaar echter niet omdat ze gezinshoofd is en ervoor moet zorgen dat er brood op de plank komt. In het tv-programma vertelt ze: “Als je constant moreel geterroriseerd wordt zoals ik, heb je geen kracht, energie of zelfvertrouwen om een andere job te zoeken”.

Koffie serveren
Jean-Marc Van Espen (MR), voorzitter van de Naamse provincieraad, zegt dat de vrouw meerdere voorstellen voor een andere functie heeft gekregen. Die heeft ze steeds geweigerd. “Ik heb geen politieke wetenschappen gestudeerd om koffie te serveren tijdens vergaderingen”, aldus Dominique.

Bron: HLNRTL TVI