Door obesitasoperatie valt ook gezin af

Gezondheid > Gezondheid

(548 artikelen)

BAARN – Onderzoekers van Stanford University observeerden het gewicht en veranderingen in de leefstijl van patiënten die een obesitasoperatie ondergingen en hun gezinsleden. Niet alleen de patiënten zelf verloren gewicht, hun gezin ook.

Er werden in totaal 85 mensen gevolgd: 35 patiënten, 35 volwassen gezinsleden en 15 kinderen. De patiënten ondergingen een Roux-en-Y gastric bypass. Een jaar na deze operatie wogen gezinsleden met overgewicht gemiddeld ruim drieëneenhalve kilogram minder. Ook de kinderen profiteerden van de operatie. Hun BMI was na een jaar lager dan op basis van groeicurves verwacht werd.

Voedings- en leefstijladvies
De gezinsleden woonden niet alleen met de patiënt onder een dak, maar gingen ook mee naar alle doktersafspraken voor en na de ingreep. Daar kregen ze voedings- en leefstijladvies, zoals veel vezels en eiwit eten, minder vet en suiker eten, regelmatig kleine maaltijden nuttigen, voldoende bewegen en slapen.
Eetgewoonten
De volwassen gezinsleden veranderden hun eetgewoonten. Zo namen emotie-eten en eetbuien af. Zowel de volwassenen als de kinderen werden actieveren en gingen meer bewegen.

Omgeving
Het komt vaker voor dat mensen gedrag overnemen van hun omgeving. Zo zijn mensen sneller geneigd te stoppen met roken als hun echtgenoot dat ook doet. Ook heb je meer kans op overgewicht als je vrienden overgewicht hebben.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.