Dromen in een droomkasteel

Met de TRaction Avant naar Chateau de Montaubois in Signy l’Abbaye (Champagne-Ardenne)
Met de TRaction Avant naar Chateau de Montaubois in Signy l’Abbaye (Champagne-Ardenne)

Met collega Jan-Erik Plettenburg (RTV-Oost) trok ik met een Traction Avant uit 1953 door de Champagne-Ardennen en gingen voor u op bezoek bij een kasteelheer en zijn echtgenote. We mochten een kijkje nemen én zelfs slapen in Chateau de Montaubois net buiten het gezellige dorpje Signy l’Abbaye. Wie droomt daar niet van?

Kasteelheer en kasteelvrouwe Jean-Francois en Elisabeth Monteil
Kasteelheer en kasteelvrouwe Jean-Francois en Elisabeth Monteil

Niet heel ver van de prachtige stad Charleville-Mezières staat tussen de dorpen Signy l’Abbaye en Dommery het statige châteautje Montaubois. Het kasteeltje is gebouwd met materialen van de voormalige abdij uit het nabij gelegen Signy l’Abbaye. Tijdens de Franse Revolutie werd het eeuwenoude oude klooster afgebroken. De bouwmaterialen van de uit de 12e eeuw stammende abdij, door beroemde Bernardus van Clairvaux gesticht, werd daarna in 1793 op een veiling verkocht.

In 1980 kochten Jean-François Monteil en zijn echtgenote Elisabeth voor een prikkie het in ernstig verval geraakte kasteeltje. Het dak was er zo slecht aan toe dat Jean-François in zijn schare vrije tijd het dak opklom om de oude lei te vernieuwen voor nieuwe. Door de vele lekkages was het pand totaal onbewoonbaar geworden. Daarna gebeurde er vijftien jaar niets met het kasteel. Jean-François zat echter geen duimen te draaien, nee hij restaureerde links en rechts wat huizen, auto’s, ontwierp air-elektro(motor)fietsen en -auto’s en dat allemaal naast zijn job als consultant voor Emerson (EGS Electrical Group) een groot Amerikaans bedrijf dat veel werk verricht op off shore platforms en in de gas- en olie-industrie. Tot 2008 was Jean-François technisch directeur van de Europese afdeling van dit bedrijf. Of dit nog niet genoeg is, bezoekt hij wekelijks de Technische Universiteit (IUT) van Reims waar hij zijn passie voor het technische vak en het oplossen van ingewikkelde problemen probeert over te brengen op zijn studenten. Dat ze dit niet onverdienstelijk doen is wel te zien aan de vier snelheidsrecords die zij inmiddels op hun naam hebben staan van snelste elektrische motorfiets (JC2) ter wereld!

Vijftien jaar lang is er, nadat het dak is vernieuwd, niets gebeurd met het kasteeltje. Totdat Jean-François aan zijn vrouw Elisabeth voorstelde om of het kasteeltje te verkopen of om met de restauratie te gaan beginnen. Ze kozen voor het laatste. In 1995 begonnen de werkzaamheden. Ze namen iemand in dienst die Jean-François zou gaan helpen met deze enorme klus.

Kamer voor kamer werd alles grondig en met veel liefde voor de Lodewijk 14e-, 15e- en Lodewijk 16e stijl gerestaureerd. Deze stijl is dan ook tot in de fijnste details uitgewerkt. Er werden zelfs grote doeken vervaardigd waarop reproducties van de rococoschilder François Boucher staan afgebeeld. Net als destijds in Versailles werden ook in Montaubois de schilderingen op grote doeken aangebracht en later op muren en plafond bevestigd. De doeken met prachtige voorstellingen werden in India en China vervaardigd. Het resultaat is werkelijk verbluffend en de wetenschap dat zij aan sommige kamers, bijvoorbeeld de conferentiezaal, wel twee jaar aan hebben gewerkt, kun je alleen nog maar meer onder de indruk zijn van deze mensen.

Bij het binnentreden, valt je mond dan ook open van verbazing. Wat een werk is er verzet! En wat er nog allemaal gebeuren moet! Want binnen is dan wel bijna alles gereed en in een bijgebouw is een grote gîte gemaakt, een tweede gîte en een wellnessruimte in aanbouw, maar buiten staat zeker nog evenveel te doen. De tekeningen voor de tuinen(uiteraard ook door Jean-François ontworpen) liggen klaar en momenteel is hij druk met het bouwen van een heuse kapel waar men een trouwlocatie wil creëren. Ook zijn er nog genoeg werkzaamheden te doen aan de buitenkant van het kasteel. Gelukkig heeft Jean-François genoeg aan maar drie á vier uur slaap per nacht, maar ondanks dat komt deze workaholic een leven te kort! Af en toe heb ik een soort déjà vu van het tv-programma; ‘help mijn man is klusser’.

Het kasteel heeft sinds mei 2009 de deuren geopend voor haar gasten en iedereen die eens op een bijzondere plek wil overnachten en kennis willen maken met dit vriendelijke echtpaar, zijn van harte welkom op Montaubois. De kamers hebben allemaal welklinkende namen als; De Barry, Josephine, Diane, Pompadour en ook Marie-Antoinette ontbreekt natuurlijk niet. Het bed voor deze kamer werd speciaal in Oost-Duitsland gemaakt en toen ik het indrukwekkende interieur en het bed zag was de keuze snel gemaakt; ‘hierin wil ik vannacht slapen!’

Zoals u van mij gewend bent, ook dit keer weer een uitgebreide fotoreportage met ditmaal talrijke voor én na foto’s en een kijkje binnenin het chateau. Zie in vogelvlucht de restauratiewerkzaamheden en de resultaten ervan. Helaas zijn de oude foto’s (credits fam. Monteil) van slechte kwaliteit. Klik hier om het fotoboek te bekijken!

Het kan zijn dat u de filmpjes van FR2 over het chateau niet rechtstreeks kunt bekijken, klik dan even op de onderstaande links!

De grote hal voor de restauratie
De grote hal voor de restauratie

De hal na de restauratie, bijna onherkenbaar veranderd
De hal na de restauratie, bijna onherkenbaar veranderd

De kamer Marie-Antoinette voor de grondige aanpak
De kamer Marie-Antoinette voor de grondige aanpak

Het ontwerp van Jean-Francois Monteil hoe de kamer er uit moest gaan zien
Het ontwerp van Jean-Francois Monteil hoe de kamer er uit moest gaan zien

Het verbluffende eindresultaat van de kamer Marie-Antoinette!
Het verbluffende eindresultaat van de kamer Marie-Antoinette!

De conferentiezaal van Chateau Montaubois
De conferentiezaal van Chateau Montaubois

Artikel links