Droppil vermindert opvliegers

Gezondheid > Gezondheid

(548 artikelen)

BAARN – Het zijn eerste aanwijzingen, maar drop kan wellicht het nieuwe wapen vormen tegen overgangsklachten. Een pil met daarin bestanddelen uit drop vermindert het aantal opvliegers bij vrouwen in de overgang met 80 procent.

Dat vertelden onderzoekers van de University of Southern California op de jaarlijkse conferentie van de American Society for Reproductive Medicine. Gedurende een jaar kregen 51 vrouwen dagelijks een supplement met licogen, een bestanddeel uit drop of een placebo.

Opvliegers
Het duurde acht maanden voordat er verbetering zichtbaar was, maar na een jaar was er bij de vrouwen die het supplement slikten spraken van minder opvliegers en nachtelijk zweten. Gemiddeld daalden het aantal opvliegers per dag van tien naar twee. Daarnaast werden de vrouwen ‘s nachts ook nog maar twee keer wakker van het zweten, in plaats van vier keer.

Hormoontherapie
In de toekomst kan een supplement met drop als ingrediënt wellicht een alternatief zijn voor vrouwen die geen hormoontherapieën willen gebruiken. Deze therapieën gaan vaak gepaard met bijwerkingen. Bij het dropsupplement was hier geen sprake van.

“De vrouwen voelden de werking en het maakte echt een verschil.”, aldus onderzoeker Donna Shoupe. Naast het effect op de opvliegers leek het dropsupplement ook een positief effect te hebben op botontkalking.

Drop
Het eten van drop zelf heeft echter geen effect, de supplementen bevatten een veel hogere concentratie van licogen. Daarbij hebben we te maken met eerste aanwijzingen. De onderzoeksgroep is klein en de resultaten zijn nog niet beoordeeld door andere wetenschappers.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.