Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe terug op Soesterberg

Foto: Nationaal Militair Museum
Foto: Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is dankzij een schenker in het bezit gekomen van een Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe (1942-1945). De helm is gevonden in een boerenschuur in Lage Vuursche, vlakbij Soesterberg, waar Duitsers waren ingekwartierd. De helm maakt deel uit van de foto-expositie ‘Fliegerhorst Soesterberg’.

Duitse gevechtshelm
De Duitse gevechtshelm met adelaar, model 1942, draagt aan de linkerzijde een transfer met daarop een adelaar staande op een swastika (Hoheitsabzeichen). De helm is bijzonder compleet en voorzien van leren binnenwerk en kinriem. De helm is te zien in de foto-expositie ‘Fliegerhorst Soesterberg’, nu te zien in het NMM.

Fliegerhorst Soesterberg
Nieuw in het NMM is een kleine foto-expositie over de vliegbasis tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog: Fliegerhorst Soesterberg. Op Soesterberg stationeerden de Duitsers vooral bommenwerpers waarmee ze o.m. Britse steden bombardeerden. Op 11 april 1945 verlieten de Duitsers het vliegveld. Ze vernielden de startbanen en bliezen de meeste gebouwen op. Hoewel veel sporen zijn uitgewist door henzelf zijn er enkele voorwerpen bewaard gebleven. De foto-expositie geeft een beeld van het verblijf van de Duitsers op de vliegbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons via Facebook en Twitter

Bron: Nationaal Militair Museum