Duurste Kuifje stripboek ter wereld onder de hamer, verwachtte opbregs

Fans en verzamelaars van stripheld Kuifje kunnen deze week hun hart ophalen bij veilingwebsite Catawiki. Daar wordt namelijk één van de zeldzaamste en duurste Kuifje albums ter wereld geveild. Het gaat om een album uit 1943 dat bekend staat als de ‘alternatieve editie’ van het Kuifje verhaal ‘L’lle Noire’ (de Zwarte Rotsen). Wereldwijd zijn er nog maar 3 exemplaren van dit album bekend, waarvan het album in de veiling nog eens extra bijzonder is. Volgens Patrick Vranken, stripboeken expert bij Catawiki is het namelijk niet zomaar een stripboek. ”Het album werd in 1943 op vraag van tekenaar Hergé (1907-1983) in een privé oplage van slechts 10 stuks gedrukt en was bedoeld om naar kranten te sturen die het konden gebruiken voor de publicatie.Het album in de veiling werd echter nooit verstuurd, maar is later door Hergé gebruikt als werkdocument om een moderne versie van het originele album voor te bereiden. Het album in de veiling staat dan ook vol met gecorrigeerde plaatjes en handgeschreven opmerkingen. Het album is uniek en mag worden beschouwd als een bijzonder stukje stripgeschiedenis”. Catawiki verwacht dat de opbrengst van het album kan oplopen tot maar liefst 95.000 euro. Daarmee zou dit stripboek zowel het duurste Kuifje album ooit worden.

Ontstaan van dit album
Uitgeverij Casterman vroeg Hergé begin jaren 40 om van de 8 verschenen zwartwit albums een kleurenversie te maken. Maar omdat kleurendruk duurder was en omdat er door de Tweede Wereldoorlog een schaarste aan papier was ontstaan moest het aantal pagina’s van de albums wel worden verlaagd van 140 naar 62. Toen Hergé hiermee klaar was wilde hij de pagina’s naar diverse buitenlandse kranten sturen om te gebruiken voor de publicatie. Maar omdat hij bang was dat de Duitse bezetter losse papieren verdacht zou vinden liet hij er 10 albums met kaft van drukken. Toen Hergé in 1963 wederom een verbeterde en modernere versie van ‘De Zwarte Rotsen’ wilde laten maken gebruikte hij dit resterende album als document om aantekeningen te maken voor zijn assistenten. Hierdoor is een uniek album ontstaan waaruit blijkt hoe perfectionistisch Hergé was.

Duurste stripboek
Vorig jaar werd bij Catawiki ook al een ander heel bijzonder Kuifje stripboek geveild. Het ging toen om een tekstloze versie van ‘Kuifje in Afrika’ uit 1948 dat werd gebruikt door een vertegenwoordiger van de uitgeverij tijdens de verkoop van het album in het buitenland. Het album zonder titel en teksten in de tekstballonnen wisselde voor 40.000 euro van eigenaar. Het album in de huidige veiling kan dat bedrag dus ruimschoots overtreffen. Op dit moment wordt er al 12.000 euro geboden.

De veiling van het album duurt nog tot en met zondag en is hier te bekijken: www.catawiki.nl/kavels/13685879-tintin-t7-l-ile-noire-c-edition-altern-e-1943