Een avond met Dorus recensie

een avond met Dorus, premiere 8 oktober Goudse Schouwburg, Gouda, foto Roy Beusker
een avond met Dorus, premiere 8 oktober Goudse Schouwburg, Gouda, foto Roy Beusker

Nostalgisch, warm, liefdevol en een ode aan een groot kunstenaar. Dat is een avond met Dorus, de nieuwe, biografische, musical van Albert Verlinde Entertainment.
Henk Poort vertolkt de rol van tekenaar, komiek en cabaretier Tom Manders. Op maandag 8 december beleefde de musical zijn première in de Goudse Schouwburg te Gouda in aanwezigheid van een groot aantal Bekende Nederlanders.

foto Roy Beusker
foto Roy Beusker

Tom Manders komt in deze musical vooral naar voren als een workaholic. Hij eiste veel van zichzelf en medewerkers. Zijn kinderen sprak hij vooral door de telefoon en zijn vrouw zag hem bijna nooit. Alles draaide om werken, werken, werken.

Conflict
Op jacht naar steeds een nieuw avontuur ging hij tot twee keer toe failliet. Hij was Dorus en kon alleen maar Dorus zijn. Tegelijkertijd was hij ook voortdurend in conflict met Dorus.

Henk Poort
Prachtig wordt dit na de pauze verbeeld in een scène vol Dorussen. Niet alleen Henk Poort maar de complete cast (Johny Kraaykamp, Barbera van der Kaay, Diederick Ensink, Loïs van de Ven en Marco Braam) spelen de rol van Dorus.
Als hersenspinsels kronkelen ze om Dorus (Henk Poort) heen. In de rol van Kees Manders houdt Johny Kraaykamp een lijst vast met daarin het portret van Dorus vrouw Emmy (Barbera van der Kaay). Een hectische scene over de periode waarin Tom Manders vernam dat hij aan fatale longkanker leed.

Liefde

Ontroerend is de scene waarin Emmy zingt over haar liefde voor Tom Manders. Ondanks het feit dat zijn kinderen hem nooit zien, mogen ze wel blij met hem zijn. Ze hebben een avonturier als vader.
Zelf krijgt hij spijt van zijn harde werken. Daarover zingt Dorus/Tom Manders in zijn lied ‘’parels rijgen’’ Als parels aan een snoer nam hij het ene initiatief na het andere. De club st Germain de Pre op het Rembrandtplein. T.v., film. Cabaret Dorus in Rotterdam.

Parels rijgen
‘M’n hele leven heeft bestaan uit parels rijgen

Aan een draadje zonder knoop
Ik heb dat kettinkie nooit af kunnen krijgen
Ik lag altijd met dat knoopie overhoop
Ik heb de mooiste in m’n hand gehad, gaaf en rond
Maar als je zonder knopie doorrijgt, vallen ze allemaal op de grond”.

Cor Steijn
Een grote klap voor Tom Manders was het vertrek en overlijden van Cor Steijn (Marco Braam). ‘’Waar vind ik nu een man met zulke grote voeten om in de maat te blijven?”, vraagt Manders zich vertwijfeld af. Als geode vrienden gingen ze uit elkaar. Kort daarna overleed Cor.
Zelf overleed Tom Manders in 1972 op 50 jarige leeftjd. Maar zijn liederen zoals ‘bij de marine’en ‘twee motten’staan voorgoed in ons geheugen gegrift.

Een avond met Dorus is een avond vol nostalgie en vooral.een ode aan deze grote inspirator van de Nederlandse kleinkunst.

foto Roy Beusker
foto Roy Beusker

foto Roy Beusker
foto Roy Beusker

slotapplaus een avond met Dorus, Goudse Schouwburg Gouda, 8, december 2014, foto Peter Lasschuit
slotapplaus een avond met Dorus, Goudse Schouwburg Gouda, 8, december 2014, foto Peter Lasschuit

Artikel links
 BN