“Achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal”, zong Boudewijn de Groot destijds. Tussen de oevers vormen kastelen, boerenhoeves en middeleeuwse stadjes een van de mooiste plekjes van Nederland. Op de dijk bevinden zich lekkere adresjes zo bewijst de fietsroute ‘’Een Bourgondische kijk op de dijk”, een van de 140 fietsroutes van Happen en Trappen
De route Een Bourgondische kijk op de dijk begint in het pittoreske vestingstadje Ravenstein. Daar serveert de stadsherberg de Keurvorst koffie met appeltaart. ‘Zondags zitten we hier wel met zo’n 20 man aan de stamtafel; zegt een van de stamgasten. Hij is trots op zijn vestingstadje.
Ravenstein
Een rondleiding met gids voert door de smalle straatjes, langs de garnizoenskerk en leerlooierhuisjes. De trots van Ravenstein is het Museum voor Vlakglas en Emaillekunst. “Rond de eeuwwisseling kampte Ravenstein met een terugloop aan winkels en activiteiten. In 2003 werd Ravenstein als zelfstandige gemeente opgeheven. We hebben toen besloten om Ravenstein toeristisch op de kaart te zetten met iets unieks voor Nederland: een museum voor vlakglas en emaille kunst,”vertelt de gids.
Museum voor vlakglas- en emaillekunst
Sfeervol is het souterrain met onder meer glas-in-loodramen uit verschillende monumenten ergens in Nederland. Ze vormen een eerbetoon aan de kunst van vlakglas. Zo heet de kunst om glas voor ramen en panelen te plaatsen in loodstrips en kopertape (Tiffany).
Adembenemend mooi, indrukwekkend en speels zijn ook de verschillende vormen van emaillekunst elders in dit museum. Zoals de blauwe ijsvogel met oranjeborst van Wm van Grinsven. Tegenover de kassa hangt een bonte blikvanger, een kunstwerk van Jan de Valk. Kortom: een echte aanrader dit museum voor vlakglas- en emaillekunst, het enige in Nederland.
Effe zitte
Via een mooi polderlandschap met kaarsrechte bomen voert de route naar ‘’Effe zitte’’ in het vestingstadje. Megen. “Ze noemen het hier ook wel het Assisi van Nederland”, vertelt uitbaatster Ona van Ravensteijn “In 1645 stichtten Franciscaner monniken hier hun klooster, volgens mij wonen er nu nog 14 monniken. In 1721 namen Clarinessen hun intrek in het voor hen bestemde klooster. Nu wonen er nog tien, meen ik. Zij bouwden hun klooster op de plaats waar destijds graaf Karel de Brimeu (1549-1572) woonde en dat in 1581 afbrandde.”
Megen
Vrolijk pratend over haar mooie Megen serveert Ona de deelnemers aan een Bourgondische kijk op dijk een smaakvolle quiche. Daarbij kunnen de fietsers kiezen uit vegetarisch, vlees of vis.
Megen kreeg landelijke bekendheid door het ‘Heilig Bruurke”, tijdens zijn leven broeder Everardus geheten. Hij woonde tot zijn overlijden in 1950 in het Franciscanerklooster. Hij was een toonbeeld van eenvoud en gebed.
Everardus kon luisteren, was mild, en leefde met de mensen mee. Om hem te eren kreeg hij een eigen grafkapel. Dagelijks komen mensen hier bidden bij zijn grafmonument.
Hij is afgebeeld op zijn sterfbed en ligt daar in natuurlijke gebedshouding met gevouwen handen. Bij het zien van zijn lieve gezicht ervaar je een gevoel van vrede. Zijn grafkapel bevindt zich naast de Franciscanerkerk in Megen richting Oijen.
Oijen
In de Bierbrouwerij van Oijen wacht de derde gang: een smakelijke soep. Al 25 jaar brouwen ze hier dorps-en streekbieren. “Het meest tappen we pils en ale’’, zegt een jongen van de vriendelijke bediening. ‘’Aan het ontwikkelen van de schuimkraag van ons wit bier werkten we drie jaar! Met 10% alcoholvolume is Oijens KABOEM ons sterkste bier. Deelnemers aan ‘’een Bourgondische kijk op de dijk’ waarschuwen we bij het bestellen van dit bier. Het gaat snel in je benen zitten.”
Appeltern
Via het pondje van Maasbommel verlaat de route Brabant en gaat verder in Gelderland. ‘’Een Bourgondische kijk op de dijk” komt nu in een toeristisch gebied .
Met 200 voorbeeldtuinen vormt de tuinen van Appeltern hier de grote trekpleister. Maar ook haventjes, camping en de mooie natuur van Gelderland. In de jachthaven wacht bij Moeke Mooren het hoofdgerecht van ‘’een Bourgondische kijk op de dijk’.
Hoogeerd
Tenslotte voert de route over de Maasbanddijk naar Hotel-Restaurant Hoogeerd. Een gemoedelijk familie hotel/restaurant. Van heinde en verre komt men hierheen voor zijn goede keuken.
Favoriet is Niftriks runderstoofpotje Een mooie combinatie van rundvlees dat urenlang sudderde in rode wijn, champignons en zilverui. .Deelnemers aan een Bourgondische kijk op de dijk krijgen hier het dessert.
.