Een hele bijzondere tuin Le potager dun curieux

Magazine  »  Hobby’s (298 artikelen)  »  Tuinieren (56 artikelen)

_
___
_
___

Een niet alledaagse tuin verscholen in de bergen van de Luberon!
Jean-Luc Daneyrolles is een tuinman in hart in nieren, al is hij geen doorsnee tuinman als men dat al zo mag noemen. Nee, Jean-Luc is naast dat hij een beetje een eigenaardige tuinman is ook nog een creatieve duizendpoot.

Hij is kunstenaar, levenskunstenaar, filosoof, bioloog, ecoloog, kok, landbouwer, schrijver en archeoloog. Dit alles brengt hij tot uiting in zijn bijzondere tuinen en zijn buitenwinkeltje. Zowel in zijn biologische tuinen als in zijn winkeltje zijn er allerlei kunstwerken te bewonderen die vaak zijn ontstaan door bijvoorbeeld afgedankte tuingereedschappen, oude (Hollandse) tomatenkistjes of afgetrapte schoenen.

Vanaf 1985 is Jean-Luc al bezig om oude en vergeten groenten en planten te kweken waaronder soms zeer zeldzame. Inmiddels beschikt hij over meer dan tweehonderd bijzondere soorten. Van de meeste bloemen en planten oogst hij zaad dat hij per soort verkoopt. Je kijkt je de ogen uit zo veel verschillende soorten tomaten en paprika’s liggen te pronken op een klein kraampje in zijn buitenwinkeltje. Alles is een groot kleurenspektakel. Dat Jean-Luc van kleuren houdt is wel te zien. Alle primaire kleuren zijn aanwezig in alle naambordjes die bij de planten prijken, in de oogstopbrengst , de wegbewijzeringbordjes en in zijn kunst.

‘Le Potager d’un curieux’ bevindt zich in het kleine gehuchtje La Molière dat tot de commune Saignon behoort. Dit pittoreske dorpje is een van de zeer weinige niet toeristische dorpjes in de Lubéron terwijl het niet onder doet voor de vele zeer bekende trekpleisters. ‘Le Potager d’un curieux’ is voor iedereen gratis toegankelijk van maandag tot vrijdag van maart tot oktober. In de winkel zijn verschillende zaden te koop ( ook per e-mail te bestellen) evenals groenten en fruit en de boeken die door deze excentrieke tuinman zijn geschreven.

Bekijk het fotoboek van mijn bezoek aan deze curieuze tuinen van Jean-Luc. Het was september en helaas was het mooiste uit de tuin al verdwenen, maar toch…

Jean-Luc Daneyrolles
Le Potager d’un Curieux
La Molière- 84400 Saignon
lepotager@wanadoo.frPotager d’un curieux 9 Jardinier rayonnant door ziconofages

Artikel links