Een mossel wil ook wel eens wat

Maar behalve Pinot Blanc zijn er natuurlijk legio mogelijkheden wat variaties betreft met wijn bij mosselen. Het ligt er helemaal aan op welke wijze ze zijn bereid. Gebakken of gekookt, met of zonder (knoflook)sausjes, welke kruiden zijn er gebruikt enz.
Maar behalve Pinot Blanc zijn er natuurlijk legio mogelijkheden wat variaties betreft met wijn bij mosselen. Het ligt er helemaal aan op welke wijze ze zijn bereid. Gebakken of gekookt, met of zonder (knoflook)sausjes, welke kruiden zijn er gebruikt enz.

Asperges en Pinot Blanc uit de Elzas zijn al jaren het ideale huwelijk, althans als je de reclamecampagnes van ‘Le Conseil Interprofessionnel des Vins Alsace’ (CIVA) mag geloven.

Alsof er geen andere combinaties mogelijk zouden zijn.

Nu de R weer in de maand is, heeft het CIVA weer een nieuwe campagne gestart in samenwerking met het Nederlands Visbureau. Een promotiecampagne bedacht door TOT Public Relations (ja, inderdaad het PR-bureau van Anneke Tot), die dient om de Nederlandse consument te bewegen om meer ‘Vin d’Alsace’ te drinken bij vis en schaaldieren.

In de maanden september, oktober en november wordt de mossel gepromoot in combinatie met Pinot Blanc uit de Elzas. In glossy magazines, op het gebied van culinaire en trendy zaken, verschijnen advertenties met als thema ‘Een mossel wil ook wel eens wat’.

Ook bij supermarkten en slijters kan men deze campagne onmogelijk over het hoofd zien. Flessen Pinot Blanc uit de Elzas zijn deze maand gelabeld met de tekst ‘Een mossel wil ook wel eens wat’ (zie foto).

Men zou bijna gaan geloven dat Pinot Blanc enkel uit de Elzas afkomstig is. Voor een groot gedeelte is dit correct, maar ook bij onze oosterburen in Duitsland, onder andere in Baden, de Pfalz en zelfs aan de Mosel, en in Oostenrijk, worden voortreffelijke Pinot Blancs gemaakt, alleen noemt met ze daar (meestal) Weißburgunder.

Maar behalve Pinot Blanc zijn er natuurlijk legio mogelijkheden wat variaties betreft met wijn bij mosselen. Het ligt er helemaal aan op welke wijze ze zijn bereid. Gebakken of gekookt, met of zonder (knoflook)sausjes, welke kruiden zijn er gebruikt enz.

Wat te denken van een Muscadet, een Bourgognewijn of bij mosselen op Oosterse wijze, een Viognier of Gewurtztraminer.

Tja, ‘Een mossel wil ook wel eens wat’, enkel Pinot Blanc uit de Elzas, wil het CIVA ons doen geloven !

Ed Starren