Een wijnvoorraad aanleggen, wijnklimaatkast of wijnkelder

Misschien krijgt wijn u uiteindelijk in zijn greep. Wie een beetje een eekhoorninstinct heeft, zal toch ooit een kleine voorraad wijn willen verzamelen, zodat hij niet voor elke gebeurtenis naar de winkel hoeft te lopen, maar ook eens in zijn privé-voorraad kan duiken.

wijnkelder

Kelderperikelen


Onze huizen zijn niet meer zo ingesteld op bewaardriften, dus moet een wijnkelder of -opslag meestal kunstmatig worden aangelegd. Waar u de wijn ook neerlegt, zorg dat de temperatuur niet te snel wisselt en dat deze bij voorkeur nooit boven de vijfentwintig graden en onder de zes graden komt. Laat het er donker zijn, niet te droog en trillingsvrij, geurloos ook. Want wijnen die worden weggelegd om over vijf of tien jaar te worden gedronken, kunnen een permanente geur van bijvoorbeeld petroleum of benzine opnemen door de kurk, die zorgt voor een microscopische wisselwerking tussen buitenlucht en wijn.

Heeft u geld en de ruimte, dan is een wijnbewaarkast de snelste en makkelijkste aanschaf. Ze zijn er in diverse chique modellen met een capaciteit van maximaal tweehonderd flessen. Een goedkoper alternatief is een kleine ruimte isoleren en er een koelaggregaat in te monteren. Deze verbruiken weinig stroom en in een kleine ruimte kunt u veel kwijt. Kruipruimtes zijn ook geschikt, mits de vochtigheidsgraad niet boven de 90 % ligt, dan laten de etiketten los (u kunt dat overigens verhelpen door elke fles in plasticfolie te verpakken). Zijn deze mogelijkheden niet te realiseren, dan kunt u soms wijnen opslaan bij het bedrijf waar je ze koopt.

wijnklimaatkast

Een wijnvoorraad
Voor de opbouw van een wijnvoorraad is tijd, interesse en geld nodig. De eerste jaren moet u naast een lange termijn kelder ook wijnen blijven kopen voor het dagelijks gebruik, want het is zonde om wijnen die zich nog op fles ontwikkelen te vroeg te drinken – hoewel te laat erger is. Natuurlijk is uw voorraad afhankelijk van de beschikbare ruimte. U kunt uw kelder aanpassen aan uw privé-smaak, maar denk ook eens aan uw gasten en bouw een mooi tableau op. In een complete kelder ligt altijd een goede portie gesorteerd rood uit diverse landen, iets minder wit met hout- of foederrijping (zoals de betere Duitse en Oostenrijkse witte wijnen), een aantal flessen mousserende wijn en/of champagne, een paar mooi jaargangen vintage port, droge kwaliteitsmadera (sercial en verdelho, voor de liefhebber van zoet ook malmsey) en sherry (bijvoorbeeld amontillado en oloroso). Leg van kwetsbare wijnen zoals frisse witte wijnen en rosé’s, nooit meer op dan u in een jaar kunt drinken. Ook champagnes kunnen soms te lang in een kelder liggen door hun aura van ultieme feestwijn – waardoor hun sprankeling verdwijnt en het feest geen feest meer is. Alleen millésimes of jaargangchampagnes kunnen jaren liggen, waarbij ze alleen maar mooier worden, maar anders dan gewone champagnes.

Sinds een aantal jaren kun je je wijnkennis ook vergroten via internet zoals bijvoorbeeld op de site van Productschap Wijn. Ook toonaangevende buitenlandse wijntijdschriften zoals de Decanter of Winespectator hebben sites met artikelen over wijn. Het schematische overzicht elders geeft u meer informatie over bewaarwijnen.

Bron: Productschap Wijn