EEND, door Jan-Erik Plettenburg

Magazine  »  Lifestyle (846 artikelen)  »  Lezen & muziek (303 artikelen)

_
__

Een liefdesverklaring aan een 2CV

Mijn vader zaliger zou een traantje hebben weggepinkt bij het lezen van dit eerbetoon aan de Eend van auteur Jan-Erik Plettenburg. Mijn pa was namelijk ook een Eendenrijder en een zogeheten Citrofiel.

Het boekje is ontstaan door de wekelijkse Eendenpraat van de auteur in het Twentse nieuws- en opinieweekkrant ‘De Roskam’. De Eendenkwaaksels werden gebundeld tot dit vermakelijk boekje. Het staat boordenvol met liefdevolle anekdotes over Plettenburg’s uit 1977 stammende 2cvSpécial: ‘een kaalgeplukte eend’ zoals hij het zelf zo mooi verwoord. Nee, dat klinkt niet echt liefdevol, maar dat maakt hij meteen weer goed door zijn eend met Eend aan te spreken. En dát maakt natuurlijk het verschil.

In de volksmond genoemde ‘lelijke eend’ is een uitdrukking die voor het eerst werd gebruikt in 1948 in de Autokampioen. Journalist Johan Koolhaas Revers zag kort daarvoor – tijdens de autosalon in Parijs- het naar zijn idee onooglijke nieuwe model van Citroën en beschreef het als “het lelijke kleine eendje”. Een bijnaam die de 2CV nog steeds, maar nu met trots met zich meedraagt. Bij onze zuiderburen wordt de 2CV overigens als ‘geitje’ betiteld. Zou de Eend naast waggelen dan ook nog bokkensprongen maken?

Projectleider bij de firma Citroën monsieur Boulanger gaf in 1935 de ontwerpers opdracht om een auto te bouwen waarin twee boeren op klompen een zak met 50 kilo aardappelen konden vervoeren. Een soort ‘paraplu op vier wielen’. Een hele simpele auto dus. Al valt die paraplu nogal tegen, want als ik de auteur mag geloven is het in zijn Eend soms net zo nat als buiten. Echter met een krant en een rubbertje van een Grolsch beugelfles los je zulke problemen eenvoudig en goedkoop op.

De korte verhaaltjes in EEND zullen bij velen de mondhoeken omhoog doen krullen, sentiment of de lachstuipen opwekken. De auto met de twee paardenkrachten in het vooronder, waar Annie M.G.Schmidt ooit eens een liedje over schreef, waar de hamer standaard onder de bestuurdersstoel ligt voor het geval dat er een tik op de startermotor nodig is. De auto waarvan je een vakantiegevoel krijgt en je dus veel geld bespaart en het bespaarde weer uit kunt geven aan olie en roestverwijderingsbeurten. Je vindt een 2CV geweldig of je vindt het helemaal niets.

Een heerlijke verhalen dus voor iedere Eendenliefhebber óf Eendenhater…

Auteur Jan-Erik Plettenburg
Uitgeverij De Roskam
ISBN 9789076502083
€14,95

EEND kunt u bestellen door te mailen naar De ROSKAM. Zie mailadres op de website www.roskam.nl
Artikel links