‘Het gedrag van mensen vormt een belangrijke factor in de keuze voor een bepaald vervoermiddel. Daarbij geeft niet de snelheid maar comfort de doorslag’, dit zegt Boudewijn Leeuwenburgh, adviseur mobiliteit en voorzitter van Voetgangersbeweging Nederland, plus voorzitter van Promotie Recreatie En Toerisme.
Theater, horeca, musea. Sinds 5 juni mogen we er weer heen maar hoe komen we er? We kunnen met de auto gaan of met het openbaar vervoer omwille van het milieu of het vermijden van files.
Keuzegedrag
Volgens Leeuwenburgh vormt keuzegedrag een belangrijke factor binnen de verplaatsingsketen. Hoe kom je vanaf de voordeur op de plaats van bestemming, ongeacht de wijze van verplaatsen.
Niet snelheid van reizen, maar gemak en comfort blijken belangrijk te zijn in het keuzegedrag van mensen.
Leeuwenburgh; ‘In Nederland zijn wij gewend te veel vanuit een bepaald vervoermiddel te denken. Sinds ik via Europese aanbesteding in 2003 met mijn advieswerk vooral in Vlaanderen terecht ben gekomen, heb ik daar geleerd dat ze heel anders denken. Beleving van de reis en beïnvloeden van mobiliteitsgedrag zijn daar veel de basis voor de ontwikkelingen.’
Denken vanuit de mens
Leeuwenburgh: ‘ Mensen willen wel op een andere manier reizen als met de auto, als dat maar de kwaliteit van de auto heeft. Dat is ook de basis van de succesvolle regionale tramsysteem in Karlsruhe en Straatsburg, denken vanuit de gebruiker, vanuit de mens en niet vanuit het vervoermiddel.
Aan de Mobiliteitsacademie Hasselt en Hogeschool Leeuwarden heb ik mij verdiept in de wijze waarop succesvol burgerparticipatie kan plaatsvinden en wat de valkuilen daarbij zijn. Dan kunnen we in Nederland nog een hoop verbeteren. Het blijft vaak bij veredelde inspraak doordat het ambtelijk apparaat niet voldoende hierin is opgeleid.’
Staatsbezoek president Bush
Leeuwenburgh bezit een schat aan ervaring voor wat betreft recreatief vervoer, grootschalige evenementen en wegwerkzaamheden. Van attracties als Keukenhof en het bloemencorso tot aan het staatsbezoek van president Bush sr. In 2007.
Hollandia Netwerk
Leeuwenburgh is ook voorzitter van de stichting PRET (Promotie Recreatie En Toerisme). Voor dit netwerk van mensen werkzaam in recreatie en toerisme organiseert hij samen met PR-vrouw Marjolijn van der Jagt de veel bezochte Hollandia Netwerk bijeenkomsten. Elk is een mooie promotie voor de betreffende plaats.
‘’Door de loc down hebben we driemaal een geplande bijeenkomst moeten afzeggen. Dat betekent veel extra werk. Bij het Hollandia Netwerk staan ruim 2700 mensen ingeschreven, die moeten allemaal bericht krijgen. In plaats van de bijeenkomsten hebben we nu een 25-tal ondernemers en attracties bezocht om te kijken wat de gevolgen zijn van de loc down voor hun activiteiten en hen persoonlijk. Wij hebben dat naar de Provincie Zuid-Holland kunnen rapporteren zodat die hier na-corona rekening mee kunnen houden. We hebben goed overleg met de Provincie. We zijn nu druk aan het voorbereiden voor nog twee mooie bijeenkomsten dit jaar. De sector recreatie en toerisme kan deze steun van de Stichting PRET (Promotie Recreatie En Toerisme) zeer goed gebruiken.’
Noord Zuid Hollandse Vervoermaatschappij
Leeuwenburgh kan bogen op een rijke loopbaan. Achttien jaar lang was hij regiodirecteur bij de Noord Zuid Hollandse Vervoermaatschappij (NZH). Hij noemt het een mooie tijd met een rijke vervoergeschiedenis.
‘Met name de menselijke kant van het vervoer, zowel de medewerkers als de reizigers heeft me altijd geboeid. Nog altijd heb ik zeer goede contacten met oud-medewerkers en oud-collega’s.’
De tram van de NZH
In de rijke historie van de NZH speelde de tram vanaf 1881 tot 1961 een zeer belangrijke rol. Zowel wat betreft vervoer als wat betreft de ruimtelijk en economisch ontwikkeling van de regio.
Leeuwenburgh: ‘Toen er initiatieven werden genomen om een exemplaar van de ooit zo moderne gelede tram A619/620 volgens de originele tekeningen van de firma Beijnes uit Haarlem, te herbouwen, ben ik dan ook graag toegetreden tot het Comité van Aanbeveling.
Het casco van de tram is inmiddels herbouwd en staat in een ruimte naast het NZH-museum in Haarlem. Een groep vrijwilligers is nu bezig met de verdere inrichting en afbouw. De bedoeling is dat in 2024 de tram weer zal kunnen rijden met toeristen en belangstellenden. En daarmee is er ook weer