European Press Prize Special Award 2021 voor vrije journalisten in Wit

Illustratie Maria Tolstova / Mediazona
Illustratie Maria Tolstova / Mediazona

De internationale organisatie Committee to Protect Journalists keert jaarlijks een Special Award uit. Op 4 juni 2021 viel de eer te beurt aan het project ‘’Brutalised (beestachtig) Minsk.’’ De jury kende de beloning toe aan alle onafhankelijke journalisten van Wit-Rusland wegens hun moed en vasthoudendheid.

Het Committee to Protect Journalists maakt zich sterk voor wereldwijde persvrijheid. Ze verdedigen het journalistieke recht op verslaglegging zonder daarbij het risico van represailles.

Roman Protesevitsj
De op 9 augustus 2020 aan de macht gekomen Alkexander Luskahenko vertrapt als president van Wit Rusland de persvrijheid. Op 23 mei 2021 liet hij een vliegtuig van Ryan Air tijdens de vlucht Athene Vilnius een gedwongen tussenstop maken in Minsk.
Het zou gaan om een bommelding. Deze bleek vals te zijn. De werkelijke reden was de arrestatie van de Wit-Russische onderzoeksjournalist Roman Protsevitsj, lid van de oppositie-organisatie Jong Front.

Brutalised Minsk

Het project ‘’Brutalised Minsk’’ toont aan hoe de Wit-Russische politie omgaat met het protest tegen Loeksjenko. Op de dag van de herverkiezing van deze al 26 jaar aan de macht zijnde president trok de oppositie massaal de straat op.
Maar liefst 80% van de Wit-Russische bevolking zou hebben gestemd op Luskashenko. De oppositie trok dit ernstig in twijfel. Ze toonde aan dat de uitslag vals was. Sinds 9 augustus 2020 trekken duizenden bewoners van Minsk en Wit-Rusland de straat op.

Beestachtig optreden
‘’
Brutalised Minsk’’ toont het meedogenloos optreden van de politie tegen de protesterende burgers. Ze gooit met granaten en rubber kogels en ranselt zowel op straat als in de politiebureaus. Het aantal door de politie geslagen en verwonde burgers is ontelbaar.
Artikel links