Oude en hedendaagse kunst in A Global Table
Wat vertellen stillevens ons over koloniale en handelsrelaties in de Gouden Eeuw? Deze vraag staat centraal in de expositie A Global Table. te zien tot en met 7 januar 2017 in Het Frans Hals Museum en De Hallen te Haarlem.
A Global Table is bedacht door curator Fellow Abigail Winograd (Israel, 1983). Zij won een wereldwijd uitgeloofde prijs voor het beste idee onder curatoren jonger dan 35 jaar.
Combinatie van moderne en oude kunst
De expositie is een combinatie van oude en moderne kunst. Uitgangspunt zijn de stillevens uit de 16e en 17e eeuw. Wat vertellen deze werken over de koloniale en handelsrelaties van Nederland in de 16e en 17e eeuw? Deze werken zijn te zien in Het Frans Hals Museum.
In De Hallen zie je moderne kunst van hedendaagse kunstenaars met interesse in wereldhandel en de effecten van kolonialisme.
De Gouden Eeuw
De afgelopen decennia verrijkten quinoa en avocado de Europese keuken. Zoals vanaf de 15e eeuw koffie, suiker en tomaten de eetgewoonten van onze voorouders veranderden.
Het Europese imperialisme leidde vanaf het einde van de 15e eeuw de wereldkaart tot een wereldwijd handelsnetwerk. Daarmee begon een een beladen uitwisseling tussen volkeren en culturen.
Ook kwam er import van nieuwe landbouwproducten en levensmiddelen vanuit Afrika, Amerika, Oost- en Zuidoost Azië en India.
Als de aanjagers van internationale handel zagen de Nederlanders hun economie in de 16e en 17e eeuw enorm groeien. Door de grote rijkdom ontstond een zelfbewuste burgerij die graag pronkte met haar weelde. Men liet niet alleen portretten schilderen maar wilde ook graag landschappen of verleidelijke stillevens aan de muur. Het is geen verrassing dat veel van de nieuwe producten terug te vinden zijn op de stillevens uit de Gouden Eeuw.