Expositie over het leven van Boeddha in De Nieuwe Kerk

Staande Boeddha
China, Noordelijke Wei-dynastie, eind 5de – begin 6de eeuw
Zandsteen, 239 x 115 x 33 cm
Staande Boeddha
China, Noordelijke Wei-dynastie, eind 5de – begin 6de eeuw
Zandsteen, 239 x 115 x 33 cm

Eeuwenoud en hedendaags komen spectaculair bijeen in tentoonstelling over het leven van Boeddha in De Nieuwe Kerk. Van millennia-oude beelden tot kunstwerken van Ai Weiwei en Yoko Ono

De Nieuwe Kerk Amsterdam opent in het najaar van 2018 de tentoonstelling Het leven van Boeddha, het pad naar nu. Een schat aan millennia-oude objecten en hedendaagse kunst gaan elkaar in de tentoonstelling afwisselen.

Vanaf 3e eeuw tot en met 2018
Het oudste object dateert uit de derde eeuw en het jongste uit 2018; speciaal voor deze tentoonstelling zullen kunstwerken worden gemaakt. De antieke kunst vertelt het levensverhaal van Siddhartha Gautama, oftewel de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. geboren als rijke prins maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Daarin draaide alles om spirituele ontwikkeling. De fases in zijn leven, zijn geboorte, de grote ommekeer, de verlichting, de leerrede en zijn dood, staan aan de bron van het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling.

Hedendaagse kunst
De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door een bewustwording van het hier en nu. Daarom hebben de tentoonstellingsmakers ervoor gekozen ook het ‘nu’ te vertegenwoordigen, met werken van 13 bekende kunstenaars. Een van de iconische bomen van Ai Weiwei zal een centrale plek krijgen, naast kunst van onder meer Yoko Ono, Kohei Nawa en Salvador Breed.

Collecties
De tentoonstelling is ontwikkeld door de conservatoren van De Nieuwe Kerk Amsterdam en co-curator Siebe Tettero. Met de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (VVAK), die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert, wordt nauw samengewerkt.
Uit haar rijke collectie toont de VVAK een bijzondere selectie. Ook het Rijksmuseum, het Nationaal Museum van Wereldculturen, het Victoria and Albert Museum in Londen en privéverzamelaars geven genereus bruiklenen.

Het leven van Boeddha, het pad naar nu is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien vanaf zondag 16 september 2018 tot en met zondag 3 februari 2019, dagelijks van 10 tot 17 uur.

De Nieuwe Kerk Amsterdam is financieel nagenoeg onafhankelijk. Cultureel ondernemerschap zit in onze genen en dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsors.Artikel links