Ieder mens heeft slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als je wakker bent, doe je veel indrukken op. Dat kost energie. Tijdens het slapen verwerk je alle indrukken en kunnen lichaam en geest weer herstellen.
Voor elk budget een bed Vraag het gratis magazine aan, en ontdek een greep uit de collectie boxsprings, ledikanten en slimme opties van Aldenhuijsen. Vind het bed dat perfect bij jou past. |
Wat gebeurt er tijdens de slaap?
Alle indrukken overdag, verwerk je in je slaap. Soms maak je dingen tijdens het dromen opnieuw mee. Als je lekker ligt te slapen, ontspan je alle spieren. Ook maakt het lichaam cellen en afweerstoffen aan. Tijdens je slaap daalt de lichaamstemperatuur met ongeveer een graad. Je pupillen worden kleiner en de hartslag vertraagt. Als je last hebt van stress, helpt een goede nachtrust deze klachten te verminderen. Stress kan er echter ook voor zorgen dat je veel piekert ‘s nachts en je niet goed uitrust. Een slaaptekort kan leiden tot psychische klachten.
Slaapfasen
Binnen de slaapcyclus zijn er vier fasen die we ook wel ‘de slaapcyclus’ noemen. Per nacht doorlopen we de slaapcyclus wel drie tot vijf keer. Een slaapcyclus duurt circa 90 tot 120 minuten. De bekendste slaapfase is de REM-slaap, de vierde fase van de slaap
Fase 1: Sluimerfase/Inslaapfase
Dit is de fase tussen wakker zijn en in slaap vallen. Je kunt nog makkelijk wakker gemaakt worden.
Fase 2: Lichte slaap
Na een paar minuten begint de lichte slaap.
Fase 3: Diepe slaap
Tijdens de diepe slaap dalen je ademhaling en hartritme. Deze fase zorgt voor fysiek herstel. Het lichaam ontspant zich volledig. (De overgang van lichte slaap naar diepe slaap wordt soms ook als extra fase genoemd.)
Fase 4: REM-slaap (Droomslaap)
De vierde fase kennen we allemaal: de REM-slaap of ook wel de droomslaap genoemd. REM betekent Rapid Eye Movement (snelle oogbewegingen). Je spieren zijn totaal ontspannen, maar er is wel veel hersenactiviteit. Daarom wordt deze slaap ook wel eens paradoxale slaap genoemd. Tijdens deze fase dromen we en verwerken we veel informatie. Ongeveer 15 procent van de slaap van een volwassen mens bestaat uit REM-slaap.
Factoren die de slaap kunnen beïnvloeden
Lawaai
Maak eventueel gebruik van oordopjes als je last hebt van lawaai. Bijvoorbeeld het snurken van je partner.
Drinken en eten
Eet niet teveel vlak voor het slapengaan en het liefst kleine porties. Geef je lichaam de mogelijkheid het eten te verteren. En drink ook niet veel, omdat je anders ‘s nachts gestoord wordt door een volle blaas.
Cortisol niveau
Om goed in slaap te vallen, moet het niveau van het stresshormoon cortisol laag zijn. Cortisol heeft overdag een stimulerende werking, maar zorgt er ‘s avonds/’s nachts voor dat je moeilijk in slaap valt en slecht slaapt. Het is belangrijk om dan het cortisolniveau laag te houden. Cortisol wordt door de bijnieren geproduceerd bij stress. Cafeïne, alcohol, suiker, tabak en drugs zijn allemaal stimulerende middelen die de aanmaak van cortisol in de bijnieren stimuleren.
Ploegendienst
Door het werken in ploegendienst wordt je normale waak- en slaapritme volledig verstoord.
Leeftijd
Als je ouder wordt, kan de kwaliteit van je nachtrust verminderen. Je slaapt bijvoorbeeld lichter en wordt vaker wakker. Ook is je biologische klok minder flexibel.
Spannende film kijken vlak voor het slapen
Door het kijken van een spannende film of serie vlak voordat je gaat slapen, word je onrustig. Dit beïnvloedt je slaap en dromen.
Overige factoren
En zo zijn er nog veel meer factoren te benoemen die de kwaliteit van de slaap beïnvloeden, zoals kwaliteit van je bed en matras, licht, temperatuur, seizoen, gezondheid/ziekte en (bijwerkingen van) medicijngebruik, alcoholgebruik en activiteiten overdag.