‘Een dag zonder wijn is een dag zonder zon’, luidt een oud Frans gezegde. In Châteauneuf-du-Pape hoeft niemand daarvoor bang te zijn. De wijnen uit deze plaats behoren tot de mooiste van Frankrijk. Evenals het gedistilleerd. Plaatselijk kan je elektrische fietsen huren voor een mooie tocht door de wijngaarden om bij verschillende producenten al het lekkers te proeven.
Châteauneuf-du-Pape ligt te midden van de uitgestrekte Rhône-wijngaarden tussen Avignon en Orange. Ver van elkaar geplant staan de wijnstokken in een zee van gladde, ronde keien. Soms bedekken deze de gehele bodem. De dieprode wijn heeft het laagste minimum-alcoholgehalte van alle Franse wijnen.
Castro Novo
Châteauneuf-du-Pape dankt haar naam aan Castro Novo, ofwel nieuwe vestingstad. Zo noemde men het plaatsje dat hier ontstond in de Xe-XIe eeuw op de plaats van de huidige Fontain de la Font du Pape.
Pas in 1893 kreeg Châteauneuf-du-Pape haar huidige naam. Deze ontleende ze aan het kasteel dat de in Avignon verblijvende paus Johannes XXII in 1317 liet bouwen als zijn zomerresidentie. De toen al bestaande wijngaard was in 1309 aangelegd door paus Clemens V. Destijds (van 1309-1377) verbleven de pausen liever in het nabijgelegen Avignon dan in Rome.
Rijke Roomse leven
Châteauneuf-du-Pape ligt aan de voet van de ruïne van het zomerpaleis van de paus. Van 1309-1377 verbleven zij in het nabijgelegen Avignon. In 1384 wijdde paus Clemens de 15 jarige Peter van Luxemburg tot kardinaal van Lorraine. Helaas overleed hij op zijn achttiende ondanks zijn visioen van de gekruisigde Christus.
De kapel van st van Peter van Luxemburg herinnert nog aan deze jonge kardinaal. Andere kapellen zijn gewijd aan st Marc, de beschermheilige van Châteauneuf-du-Pape
Nog steeds getuigt de plaats van het rijke Roomse leven. Wijnkelder na wijnkelder schenkt de meest voortreffelijke wijnen om te proeven of te verkopen. Zowel aan de grote doorgaande weg als in de vele pittoreske straatjes.
Musée des vignerons
Het Musée des vignerons vertelt alles over wijn. Over de 13 soorten druiven voor de Châteauneuf-du-Pape, over de grond, het klimaat, de historie. Allerlei poppen verbeelden de mensen die werkzaam zijn of waren in de wijn. Zoals de tonnelier, in wiens houten tonnen de wijn lagert.
Aan het eind van de boeiende rondleiding wacht een proeverij. Als herinnering ontvangt de bezoeker een fles la Fiole du Pape, ofwel het flesje van de paus.
Baron le Roy
Het museum verhaalt ook over de geboorte van het Franse keurmerk AOC (Appellation Origine Controlée). Deze kwam ter wereld in Châteauneuf-du-Pape dankzij de toenmalige eigenaar baron le Roy. Aan hem dankt Frankrijk haar systeem van herkomstbenamingen.
In 1923 bepaalde le Roy dat goede grond voor Chateauneuf-du-Pape herkenbaar is aan het voorkomen van lavendel en thijm. Verder stelde hij bepaalde eisen aan de te gebruiken druivenrassen, het snoeien, maximale opbrengst en alcoholgehalte. Dat maakte Châteauneuf-du-Pape tot een wijn van wereldklasse.
L’école de dégustation
Om de wijnen te leren proeven organiseert l’école de dégustation verschillende bijeenkomsten. Gezeten aan lange tafels luisteren de deelnemers naar wetenswaardigheden over het wijn maken en krijgen ze diverse wijnen te proeven. Zo leren ze onder meer over de invloed van hout op tannine en de herkenbaarheid daarvan in aroma en smaak van de wijn.
Gevraagd wordt naar kleur, aroma, smaak en afdronk. Na het noteren van hun bevindingen gaan de deelnemers met elkaar in overleg. Daarna vertelt een van de aanwezigen over de wijn. ‘Ontdekken, leren en uitwisselen’, daarom gaat het in mijn l’école de dégustation’, zegt eigenaar en oenoloog Mouriesse.
Domain de la Solitude
De oudste wijngaard is Domain de la Solitude, ofwel het domein van de eenzaamheid. Wellicht refereert de naam Solitude vooral aan de stilte, want in de stilte vind je God. Goddelijk zijn de wijnen hier zeker. Ze behoren tot de top van Frankrijk en tot de beste van Châteauneuf-du-Pape.
Als het enige wijndomein in deze omgeving ligt het 33 ha grootte wijndomein eenzaam op een heuvel ten westen van Châteauneuf-du-Pape. Daterende uit de 14e eeuw behoorde het tot de eerste wijngaarden aangelegd tijdens het verblijf van de pausen in Avignon.
Pausen
De huidige eigenaren,familie Lancon, voelt zich nauw verband met het verblijf van de pausen. Maar liefst twee kardinalen uit de dertiende eeuw behoren tot hun geslacht. De wijnen uit dit domein werden wellicht geschonken tijdens de copieuze diners van de in Avignon verblijvende pausen.
De wijnen danken hun uittekende kwaliteit aan de grond van de wijngaard van het plateau van Montredon. Hier nemen de grote witte keien overdag de zonnewarmte op en verwarmen’ s nachts de wortels van de wijnstok.
Domaine de la Solitude maakt wijnen vol karakter. Aangenaam soepel en vriendelijk, mooi in balans en vol rood fruit in aroma en smaak is hun Châteauneuf-du-Pape. Een paus waardig.
Distillerie la Blachère
In Châteauneuf-du-Pape bevindt zich ook de oudste distilleerderij van de Provence. In 1835 begon V.L. Blachère met het distilleren. Als kruiden gebruikte hij thijm, rozemarijn, marjolein, melisse, lavendel. Deze kruiden worden nog steeds toegepast evenals de wijze van distilleren.
Paradepaardje is vooral ‘l’Elixir du mont Ventoux’ met een zeer zachte smaak. Meer dan 40 planten vormen de zeer zoete likeur la Cantandine. Het recept voor de Origan bevat zelfs meer dan 60 planten.