Film Autumn Gold rekent af met het gevoel oud te zijn

Lifestyle > Uitgaan & Cultuur

(798 artikelen)

Hoe blijf je zo lang mogelijk fit? Voor de topatleten in Autumn Gold is dat geen vraag. Ze sporten erop los ondanks hun hoog bejaarde leeftijd. Dankzij hun liefde voor de sport genieten ze zo lang mogelijk van het leven. Vanaf 5 mei te zien in de filmtheaters

Autumn Gold van filmmaker Jan Tenhaven volgt vijf hoog bejaarde sporters die zich voorbereiden op de internationale kampioenschappen atletiek in Finland. Volgens hen is blijven bewegen de enige manier om op een aardige manier oud te worden.

93jarige hardloper
De film begint met de rennende benen van 93 jarige hardloper Herbert. In een kaal. trappenhuis snelt hij van beneden naar boven. ‘Ik doe mijn best om jong te blijven. Maar dat valt niet mee. Het leven is als water. Je wilt het zo lang mogelijk vasthouden, maar het glipt tussen je vingers door.’

Ook de 85 jarige kogelstootster Ilse maakt zich op voor Finland. Om haar prestaties op peil te houden traint ze regelmatig. Haar streefgetal voor het kogelstoten is zes meter.

De Italiaanse discuswerpster Gabrielle wil haar leeftijd niet verraden. Anders gaan ze haar maar betuttelen.. ‘Als mensen je leeftijd weten, gaan ze je waarschuwen om vooral voorzichtig te zijn. Dat werkt ondermijnend.’ Pas aan het eind van de leeftijd blijkt ze 85 te zijn.

De oudste deelnemer is de honderdjarige discuswerper Alfred uit Oostenrijk. ‘Ik voel me helemaal geen honderd. Tja, dat lichaam wordt natuurlijk ouder. Maar zo lang het nog werkt, is dat niet erg.’

Kwaliteit van leven
De film schetst ook de tragiek van het bejaard zijn. De partner die na meer dan vijftig jaar huwelijk ontvalt. Vrienden die overlijden. Kinderen die je niet meer serieus nemen. Sport is tegen dit alles een goede remedie.

De film is niet belerend. Tips en aanwijzingen om zo lang mogelijk fit te blijven ontbreken. Gezonde voeding komt niet aan bod. Het enige wat we zien is een knoflookteentje. Ook geeft de film geen sportschema of andere hints.

Wat blijft zijn de brozere botten. Voor een toermooi moet Herbert heel voorzichtig rennen op plaveisel. ‘Daar loop ik de meeste risico’s om te vallen.’

Ondanks risico’s en valpartijen zetten de sporters door. ‘Zonder sport zou het leven saai en gemakkelijk zijn. Dan heb ik niets meer om voor te leven,’ erkent Herbert.

De atleten doen er alles aan om lenig en soepel te blijven. Ze willen hun leven verlengen door elke dag het bloed door hun lichaam te pompen. ‘Als ik stop, dan sterf ik binnen een maand. Ik wil jullie overleven,’stelt Herbert.

De film eindigt met het toernooi in Finland.

Inspirerend, humoristisch, relativerend,