Finale Grachtenfestival Conservatorium Concours

Tijdens het grachtenfestival hoor je overal in Amsterdam de meest mooie muziek, Voor aankomende musici is het dan ook een enorme erkenning om dan te mogen optreden. Om deze plaats te veroveren strijden de musici met elkaar tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. De finale vindt plaats op zondag 11 februari 2018 vindt in de NedPhO-Koepel te Amsterdam.Aan de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours nemen zes kandidaten deel. Vijf van hen werden geselecteerd door een vakjury, de zesde kandidaat werd aangewezen door het aanwezige publiek.

De zes kandidaten die doorgaan zijn (in alfabetische volgorde): Altéide Quintet (Codarts Rotterdam), Duo IKT (Conservatorium van Amsterdam), celliste Rebecca Firkin (Prins Claus Conservatorium Groningen), tubaïst Matthijs Leffers (Prins Claus Conservatorium Groningen), pianiste Liliia Mitronina (Codarts Rotterdam) en sopraan Linda Vink (HKU Utrecht).
De vakjury bestond uit Aisling Casey, hoboïste bij het Radio Filharmonisch Orkest, cellist David Faber en Radio 4-presentator en artistiek adviseur van het Grachtenfestival Ab Nieuwdorp..

Prijzen
De finalisten strijden op zondag 11 februari 2018 om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018, dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus. Daarnaast gaan zij in het seizoen 2018/2019 op tournee langs een aantal Nederlandse theaters. De winnaar van de Vakjuryprijs wint verder een optreden tijdens een Lunchconcert in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw.

Dag om te trainen
Alle finalisten krijgen als voorbereiding op de finale een dag om te trainen. Op die dag krijgen zij onder meer een presentatietraining van Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp, eveneens artistiek adviseur van het Grachtenfestival. Verder worden ze geadviseerd over het repertoire dat zij spelen tijdens de finale.

Podium van jonge musici

Het Grachtenfestival biedt al sinds 1998 een podium aan jonge musici. Het Grachtenfestival Conservatorium Concours is de kans voor studenten aan de Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Eerdere edities werden gewonnen door Kristina Vårlid (2017), Raoul Steffani (2016), Daahoud Salim (2015), Vincent van Amsterdam (2014), Nicolas van Poucke (2013), Davai Perkusion (2013), Lidy Blijdorp (2012), Blake Weston (2011), Anne Veinberg (2009), Pia Greiner (2008), Dimitar Dimitrov (2007), Mirjam Overlach (2006), Viktoriya Yermolyeva (2005), Frederieke Saeijs (2004) en Niels Meliefste (2003).


Artikel links