Fiscale voordelen door testamentair vastleggen

“Wij hebben een heel leuk kantoor. Omdat we dicht bij het nieuwe IJburg en het hippe en ondernemende Amsterdam-Noord zitten, kloppen veel jonge mensen bij ons aan. Meestal is de aanleiding een feitelijke situatie, ook als het gaat om het regelen van het testament. Als ze gaan samenwonen, trouwen, kinderen krijgen, een huis aankopen of als er iemand ziek is. Maar eigenlijk zouden mensen ook zonder directe aanleiding een testament moeten laten maken. Of je nu jong bent of wat ouder, want er wil nog wel eens wat veranderen in je leven of in het leven van je kinderen. Alleen met een testament weet je zeker dat het na je dood precies zo gaat als jij het wilt.”

Zonder testament wordt een aantal zaken automatisch geregeld. Je echtgenoot en de kinderen zijn dan de eerste erfgenamen. Die betalen relatief niet zo veel belasting. Voor echtgenoten is € 616.880 belastingvrij. De eerste krappe € 19.535,- is voor kinderen belastingvrij, daarna loopt de erfbelasting die betaald moet worden op van tien naar twintig procent. Als je alleenstaand bent en geen kinderen hebt, gaat de erfenis naar familie in de tweede lijn. Voor ouders is de belastingvrije voet € 46.266, voor andere familie en derden is dat maar € 2.057. Daarna moet dertig tot veertig procent belasting worden betaald. Dat geld kun je ook anders – en wellicht beter – besteden, want het is zonde om een deel van je vermogen aan de belasting na te laten. Je moet dan wel even langs de notaris om het vast te laten leggen.”

“De uiterste wilsbeschikking – ofwel het testament – is een individuele aangelegenheid waarmee je het heft in eigen hand neemt. Je kunt ook een goed doel tot erfgenaam benoemen of een legaat toekennen. Natuurlijk zou je je familie kunnen vragen een deel van de erfenis door te schuiven naar dat goede doel. Maar dat testamentair vastleggen, is financieel altijd gunstiger. Er hoeft dan geen erfbelasting te worden afgedragen en dus gaat het deel dat voor een goed doel is bestemd ook écht naar een goed doel.

“Heeft u een goed doel voor ogen? Alleen goede doelen die als ANBI zijn gekenmerkt betalen geen erfbelasting. Die afkorting staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. De naam zegt het eigenlijk al, zo’n instelling moet zich voor minstens 90 procent inzetten voor het algemeen belang. Daarnaast gelden nog veel meer strenge eisen. Een goed doel dat deze ANBI status heeft is KWF. Als u KWF Kankerbestrijding opneemt in uw testament, weet u dus zeker dat uw geld goed wordt besteed.”