Flinke stijging aantal faillissementen in mei

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Werk & ondernemen (88 artikelen)

De maand mei breekt met de dalende trend van het aantal faillissementen die we in de eerste vier maanden van het jaar zagen. De stijging van maar liefst +37% ten opzicht van vorig jaar brengt het aantal bedrijven dat over de kop ging op 627. Dit is het hoogste aantal sinds juni 2010. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.

faillissementen

De stijging in mei is des te opvallender omdat in de afgelopen jaren deze maand juist een relatief laag aantal faillissementen kende. Zowel in mei 2010 als in mei 2009 gingen minder bedrijven bankroet.

Sectoren
In alle sectoren steeg het aantal faillissementen ten opzichte van mei 2010. De sterkste stijging vond plaats in de transport (+63%) en de handel & reparatie (+49%). In de sectoren Horeca (+14%) en Bouw (+19%) bleef de stijging relatief beperkt.

Regio’s
Slechts één provincie kende een daling van het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar, namelijk Groningen (-12%). In Limburg was de stijging met +3% slechts minimaal. In alle andere regio’s gingen meer bedrijven over de kop dan in mei 2010. Uitschieters waren Friesland met + 89% en Utrecht met +78%. Ook Noord-Brabant en Drenthe hadden het zwaar met stijgingen van boven de 50%. De provincie Drenthe had relatief gezien (afgezet tegen het totaal antal bedrijvfen in de regio) de meeste faillissementen in mei. Hieronder een overzicht met de ontwikkeling per provincie.

Groningen -12%
Limburg + 3%
Overijssel +18%
Flevoland +22%
Noord-Holland +29%
Zeeland +40%
Zuid-Holland +42%
Gelderland +46%
Noord-Brabant +56%
Drenthe +58%
Utrecht +78%
Friesland +89%

Bron: Dun & Bradstreet