Flower Art Museum een wereldprimeur voor Aalsmeer

Marianne Visser van Klaarwater felciteert Nol de Groot met de opening van het Flower Art Museum
Marianne Visser van Klaarwater felciteert Nol de Groot met de opening van het Flower Art Museum

Flower Art Museum. Zo heet het op 1 juli geopende museum in Aalsmeer. Als enige galerie ter wereld richt het zich uitsluitend op bloemen, planten en natuur verbeeld door hedendaagse kunstenaars.

Robin Noorda, Palmgreenhouse
Robin Noorda, Palmgreenhouse

Klokslag 3 uur opende de heer A.J. Mulder (oud-directeur van Bloemenveiling Aalsmeer) het Flower Art Museum. Hij wees op het bijzondere van het Flower Art Museum.


Flower Art Museum richt zich op de toekomst

‘’Nederland kent honderden musea. Met kunst, voorwerpen, boeken, foto’s en herinneringen vertellen zij de historie. Dit doet het Flower Art Museum niet, Integendeel: ze richt zich op de toekomst.’’
Het kleurgebruik van kunstenaars speelt de belangrijkste rol in dit museum. Volgens Mulder vormt dit voor de bezoekers een bron van inspiratie om bijvoorbeeld hun huis in te richten. ‘’Dat maakt het Flower Art Museum tot een ontmoetingsplaats van kunst, bezoekers en bedrijven.’’Reinoud van Vught en Seet van Hout
Deze visie zien we onderstreept in de centrale hal met het werk van Reinoud van Vught & Seet van Hout. Vooral de ca 230 x 200 grote werken van Reinout van Vught (1960) trekken de aandacht. Ze vormen explosies van kleuren. Kleiner maar werken om blij van te worden zijn de titelloze werken van Seet van Hout (1957). Zij gebruikt vooral veel rood, roze en bruin. Beiden scheppen hun eigen werelden. Florale en organische vormen voeren hierin de boventoon. Beiden zien schilderen als een ontdekkingstocht met als gids hun intuïtie, Zelf staan ze steeds weer verbaasd over het resultaat. Hun werk vormt een verrassend contrast maar ook een mooie harmonie.

Inspiring gardens

Het thema van deze allereerste expositie van Flower Art Museum is ‘’inspiring gardens’’. Dit toont werken van Jacqueline van Kester, Mary Kuiper,Theo Leijdekkers, Flos Pol en Corry Zwart.
De werken laten zien hoe de tuin hen inspireert en fascineert.

Kunstenaarscollectief Tropisten

Het kunstenaarscollectief Tropisten laat ons bloemen, planten en natuur met andere ogen zien. In zijn serie Panorama Circa ontdekken we hoe een insect de wereld ziet. Met zijn bolle facetogen kijkt het 360 graden in de rondte. .
Robin Noorda legt uit: ‘’Panorama circa zijn projecties van een 360˚ panorama op een plat vlak. Zo’n hyperbolische projectie kan op twee manieren, met als resultaat een holle of bolle wereld.
De foto’s simuleren de manier waarop een insect waarneemt: met zijn bolle facetogen kan hij bijna 360˚ in het rond zien. Het enige obstakel is de dode hoek gevormd door zijn eigen lichaam. ‘’

Flora volta

De beelden voor Noorda’s serie Flora Volta ontstaan in de donkere kamer. Het zijn contactafdrukken van bladeren onder hoge en hoogfrequente spanning. Ontladingen in het elektromagnetische veld worden zichtbaar als een stralenkrans om de bladeren.
Elektrafotografie noemt men ook wel Kirlianfotografie, naar het echtpaar Kirlian, dat aan het begin van de vorige eeuw met deze techniek werkte. Zij geloofden dat ze de aura van levende wezens vastlegden.

Infrarood licht

Planten zonder opsmuk zie je in Noorda’s foto’s in infrarood licht.’’Dit is de pure pant, zonder opsmuk,’’legt Noorda uit. ‘’Planten hebben helder kleuren om insecten en vogels naar zich toe te lokken. Daarbij zien insecten en vogels andere kleuren dan de mens.
Rood kunnen ze niet zien, maar wel ultraviolet licht, dat voor de mens onzichtbaar is. Infrarood licht, aan de andere kant van het spectrum, is onzichtbaar voor mensen én insecten. De plant in infrarood licht is de pure plant, zonder opsmuk, als het ware de schaamteloos naakte plant.

Fascinerend mooi zijn ook de foto’s van Frans Holthuysen, zoals het sneeuwlandschap van de Hortus Botanicus in Amsterdam. En de doeken van Margot van der Stolpe.

Nol Reuser
Explosies van kleuren zijn ook de doeken van Nol Reuser. Als hoofd van de school in Lithoyen liet hij zich inspireren door kindertekeningen met als thema ‘’ik ben blij.’’ Van het een kwam het ander. Nu maakt hij kleurrijke tekeningen maar ook gebeeldhouwde dieren van wegwerpmateriaal zoals oude rubber banden.

Expositie kunstenaard uit Aalsmeer

Uiteraard exposeren ook kunstenaars uit Aalsmeer. In dit voormalig dorp van boomkwekers en aardbeientelers verschenen in 1880 de eerste kwekerijen.
Eerst vervoerden de telers hun bloemen per boot naar Amsterdam om daar op de markt te verkopen. Naarmate de kassen groter werden, verplaatste de handel zich naar Aalsmeer. Inmiddels is Royal Flora Holland te Aalsmeer nu het grootste handelsgebouw ter wereld. Dagelijks worden hier ca 35 miljoen bloemen verkocht.
Het Flower Art Museum met haar totale toewijding aan bloemen, planten en natuur is in Aalsmeer op de juiste plaats, Hoe kunstenaars uit Aalsmeer zich door hun bloemendorp lieten inspireren tonen de werken van:
• Afke Borgman, in haar atelier te Aasmeer maakt ze schilderijen in felle kleuren;
● Karin Borgman, haar kleurgebruik is bescheiden;
● Monic Persoon,
● Joost Veerkamp, mooi stilistisch is zijn watertoren van Aalsmeer;
● Frits Vogel, de schepper van oplichtende doeken. Een lawine van kleuren maken je vanzelf blij en vormen een bron van inspiratie om zelf aan de slag te gaan zoals Flower Art Museum beoogt.

De expositie is te zien tot en met 30 september 2018Frans Holthuyzen, Giant Rhubarb
Frans Holthuyzen, Giant Rhubarb

Flower Art Museum Aalsmeer
Flower Art Museum Aalsmeer

Flower Art Museum centrale hal, Reinoud van Vught en Seet van Hout
Flower Art Museum centrale hal, Reinoud van Vught en Seet van Hout

Flower Art Museum, inspiring gardens
Flower Art Museum, inspiring gardens

Flower Art Museum. Nol Reuser
Flower Art Museum. Nol Reuser

Artikel links