Frankrijk en Duitsland willen af van Schengen

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Politiek (164 artikelen)

Vlak voor de verkiezingen in Frankrijk was er weer opnieuw discussie ontstaan over het Schengenakkoord.
Wel of geen permanente grenscontrole!

Na de nieuwe verkiezing in Frankrijk – Hollande- zou wellicht deze optie opnieuw een issue worden.

(artikelvertaald uit het Duits)




Twee dagen voor de Franse presidentsverkiezingen is er binnen de EU opnieuw discussie ontstaan over de Schengen-regeling. Volgende week komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken bijeen, omdat Parijs de huidige grenscontroleregeling zou willen afschaffen. Door de toenemende criminaliteit en de ongebreidelde groei van de illegale immigratie heeft president Nicolas Sarkozy geëist om onder bepaalde voorwaarden opnieuw grenscontroles aan de binnengrenzen uit te voeren. Voor dit nieuwe plan krijgt hij de laatste tijd ook instemming vanuit Duitsland.

Parijs en Berlijn willen herinvoering van grenscontrole

Volgens berichten in de media willen de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant, een partijgenoot van Sarkozy, en de Duitse Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich (CSU) om veiligheidsredenen opnieuw grenscontroles aan de nationale binnengrenzen uitvoeren. Dit zouden de beide ministers in een gezamenlijke brief aan hun Europese collega´s hebben meegedeeld. Als motivering wordt aangegeven, dat EU-lidstaten zoals Griekenland of Italië de Europese buitengrenzen niet voldoende zouden controleren.

Op de agenda staat 30 dagen binnengrenzencontrole

Concreet staat de herinvoering van een 30 daagse binnengrenscontrole op de agenda van de ministers. Volgens de plannen van de Fransen en de Duitsers moeten de EU-landen bij het optreden ban bepaalde gevaarlijke momenten, zoals veiligheidsbedenkingen en immigratiedruk, autonoom een grenscontrole moeten kunnen uitvoeren. Met deze verandering dient het in 1985 in het leven geroepen Verdrag van Schengen veranderd te worden. De afgelopen jaren al hadden Frankrijk en Denemarken tijdelijk hun grenzen naar de buurlanden gesloten.