Geen bezoek meer voor bewoners van verpleeghuizen, reactie ANBO

Dranghekken i.v.m. coronacrisis bij ingang woonzorgcomplex Reinaldahuis in Haarlem om
Dranghekken i.v.m. coronacrisis bij ingang woonzorgcomplex Reinaldahuis in Haarlem om

Bewoners van verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen. Daartoe besloot het kabinet op 19 maart. In eerste reactie noemt de ANBO dit een groot gelag voor de bewoners, maar toont wel begrip. Over het hoe en wat van deze maatregel.

ANBO noemt de ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. Voor bewoners, hun familie en het zorgpersoneel is het belangrijk dat de zorg door kan gaan.

Zorg moet door kunnen gaan
“We snappen dit heel moeilijk is voor familieleden en bekenden die nu niet op bezoek kunnen gaan in het verpleeghuis,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.
Maar deze maatregel is nodig om het risico te beperken dat de meest kwetsbare ouderen en het verplegend personeel in verpleeghuizen worden besmet met het coronavirus.”

Het risico werd te groot
Zorgorganisaties willen uiteraard voorkomen dat hun personeel besmet raakt. Sinds de uitbraak van het coronavirus lieten ze slechts één of twee bezoekers per bewoner toe. Ook kortten sommige verpleeghuizen de bezoektijd in. Desondanks kwam er te veel bezoek in een aantal verpleeghuizen. Met het oog op het risico besloten sommige zorgorganisaties afgelopen weekend al om over te gaan tot sluiting.”

Houd contact via de telefoon of beeldbellen
Liane den Haan raadt aan om contact te onderhouden met de telefoon of via beeldbellen. ”Dat laatste kan een goed alternatief zijn. Het is even wennen maar het kan best leuk zijn om via beeldbellen liedjes met elkaar te zingen, foto’s te bekijken of de tekeningen van de kleinkinderen te laten zien.

Wel bezoek tijdens stervensfase
In overleg met de zorgorganisatie is bezoek wel toegestaan tijdens de stervensfase van een bezeoeker. Op die manier worden naasten in staat gesteld om afscheid te nemen.

Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn nog steeds welkom. Samen met het zorgpersoneel blijven zij zorg leveren. Ook kunnen activiteiten op beperkte schaal door blijven gaan.


Artikel links
 ANBO