Geklets in de ruimte

Theatergroep CARVER was weer ‘ns in mijn buurt (Leiden)! En dat is altijd weer een theaterfeest(je). Wie kent ze niet uit de twintig jaar van hun bestaan? CARVER werd in 1989 opgericht door Beppie Melissen en ze deed dat samen met Leny Brederveld en René van ’t Hof. De naam ontleent de groep aan de schrijver Raymond Carver, die hen van meet af aan al inspireerde met zijn absurditeit van het dagelijks leven die ook hun handelsmerk werd. CARVER bekijkt de samenleving en licht er details uit om die vervolgens op hilarische wijze uit te vergroten als met een vergrootglas. CARVER signaleert en houdt ons zo met humor in elke voorstelling een spiegel voor. We zien en lachen om onszelf en realiseren ons (hopelijk) waar we mee bezig zijn… En dat is precies de bedoeling.
CARVER won al snel de sympathie van het publiek en in 1997 tevens de Prijs van de Kritiek voor hun hele oeuvre. Zeer verdiend. Ze zijn allang niet meer met z’n drieën: veel acteurs verbinden zich bij tijd en wijle aan het gezelschap.

Op 6 t/m 9 mei was CARVER in het Leidse LAKtheater met Brigadier Fub of het eeuwig menselijke. Vier avonden lang zouden ze spelen maar ik kon niet wachten… en greep al meteen de eerste avond mijn kans.

Het stuk is geschreven door de spelers: Beppie Melissen, Raymonde de Kuyper, Joke Tjalsma en Ton Kas, maar, en dat maakte het heel speciaal: i.s.m. de striptekenaar Gummbah, die er op verzoek gewoon eens bij was komen zitten toen ze al improviserend bezig waren en hij heeft er een bijzondere dimensie aan kunnen meegeven.

De acteurs hebben in het stuk geen eigennamen, en staan – als (in) Elckerlyc – voor iedereen. Daarom: dat Brigadier Fub heb ik nooit begrepen maar het eeuwig menselijke des te beter…

Het decor zag er uit als een soort betonnen schuilkelder: futuristisch? Méér nog was het de absurde science fiction-achtige uniforme kleding die me zo sterk aan Startrek deed denken. Dat bracht mij trouwens ook tot de titel van deze column: “Geklets in de ruimte”.
Vier acteurs, waarvan drie vrouwen en één man, alle vier in hetzelfde saaie groene joggingpak met een lichtgroene V (van verveling, vervuiling, verboden?) met te korte bovenlijven boven absurd geprononceerde bilpartijen, verdoezelde boezems, superbrede opgehaalde schouders, en identieke, belachelijke pruiken: allemaal ingrediënten om hen er zo dom mogelijk uit te laten zien. Toen ze hun monden opendeden was dat imago helemaal compleet!

Het “stuk” is één grote verzameling non-communicatie van eenheidsHansworsten. Iedereen heeft over van alles een mening, maar HOEZO een mening? De onzin die ze uitkramen stoelt nergens op en/of is van horen zeggen, ontleend aan “…een neef van mij…” en (soms) daarvan weer een kennis of was het toch de overbuurvrouw? En dat alles werd dan ook nog zo lijzig uitgesproken en er met de haren bijgesleept dat je als toeschouwer het ridicule wel moet inzien.

Ging het met een knipoog niet ook over die overdaad aan praatprogramma’s op TV waarin deelnemers van heel verschillende pluimage (moeten) meepraten over de onderwerpen van de anderen, waar ze nul-komma-nul verstand van hebben, maar wel een mening? Het lijkt wel verboden aan de deelnemers om er gewoon ronduit voor uit te komen dat ze niet overal verstand van kùnnen hebben… Ieder zijn stiel: toch?

Er is één deur in het decor en die lijkt van het toilet te zijn, al wordt dat verder niet uitgelegd. Af en toe verdwijnt één van de acteurs door die deur, waar een soort patrijspoort in zit. De verdwenen acteur blijft daarachter zichtbaar en kijkt onze kant op. Het deed me denken aan de uitspraak dat mensen allemaal gelijk zijn, met allemaal dezelfde dagelijkse behoeften, en dat ook iemand van allure/standing gewoon met zijn billen bloot op het toilet gaat…

CARVER liet ons ook nu weer eens zien hoe gemakkelijk we meegaan in een trend, met een mening, en daar doen we allemaal heel ongemerkt aan mee als we niet uitkijken. Met haar gebruikelijke humor liet ze ons weer kijken naar en lachen om onszelf. En dat was immers precies de bedoeling?

HET (LEIDSE) LAK-THEATER MOET BLIJVEN!!!
Dat vonden – mèt mij en vele anderen – óók de acteurs van CARVER…

De speellijst van CARVER geeft aan dat ze na Leiden alleen nog in Amsterdam spelen, maar dat 26/5 de laatste speeldag is. Helaas dus voor wie dit leest: het is waarschijnlijk al voorbij…

Maar NEE! Ze spelen nog t/m 30/5 in Bellevue, Amsterdam
(zie illustratie LAATSTE KANS)
Laatste voorstellingen Amsterdam!
Laatste voorstellingen Amsterdam!