Geloof in Geluk, nieuw project van de KoepelKathedraal

KoepelKathedraal
KoepelKathedraal

In de KoepelKathedraal in Haarlem is van 28 augustus t/m 3 april 2022 de thematentoonstelling Geloof in Geluk te zien. Die gaat over het zoeken, delen en verbeelden van geluk.

De KoepelKathedraal van Haarlem staatr bekend als de op één na grootste kerk van Nederland. Liefhebbers van Euroopees religieus erfgoed noemen haar vaak in één adem met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs en de Westminster Cathedral in Londen.

Stilstaan bij geluksgevoel
Het is bij uitstek een plek die bezoekers uitnodigt om stil te staan bij hun geluksgevoel. De zoektocht naar dat gevoel is van alle tijden en ook nu onverminderd van grote betekenis. Al was het maar omdat voor menigeen het levensgeluk onder druk staat. Zo is er onder ouderen eenzaamheid en groeit de werk- en schooluitval onder jongeren.

20 vertellers
Aan 20 vertellers is gevraagd op dit thema te reflecteren. Onder hen zijn:

• de Haarlemse burgemeester Jos Wienen,
• priester/kunsthistoricus Antoine Bodar,
• actrice Sanne Vogel,
• waterpolocoach Robin van Galen,
• journalist Mirjam van der Vegt
•de Haarlemse bisschop Jan Hendriks.
Sommigen verbleven een tijd in de KoepelKathedraal om aan hun bijdrage te werken. De tentoonstelling omvat foto’s, video’s, kunstwerken, po ëzie, podcasts en muziekcomposities. Veel bijdragen zijn specifiek voor de KoepelKathedraal gemaakt.

Vorm en inhoud
Geloof in Geluk
geeft vorm en inhoud aan de zoektocht naar geluk. Dat gebeurt mede op basis van speciaal voor dit thema gemaakte orgelcomposities, het lopen van een labyrint door de KoepelKathedraal en persoonlijke verhalen van bijvoorbeeld burgemeester Jos Wienen en sportcoach Robin van Galen over wat geluk voor hen betekent. Ook zijn in de kerk kunstobjecten te zien die verwijzen naar de offers die heiligen zich lang geleden getroostten om het geluk te bereiken.

Plattegrond
Wie de Geloof in Geluk -route loopt, krijgt een plattegrond met daarop alle punten waar iets valt te beleven. De route voert langs het Willibrordusorgel, het middenschip, de zijkapellen, de zijbeuken, de kooromgang en de straalkapellen. In aansluiting op de tentoonstelling Geloof in Geluk worden onder meer lezingen, concerten en workshops gehouden. Het volledige programma is te vinden op www.koepelkathedraal.nl.

Praktische gegevens
Geloof in Geluk
is van 28 augustus 2021 t/m 3 april 2022 te zien. De KoepelKathedraal is op maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Entree (incl. beklimming torens): volwassenen €8,50, volwassenen online €7,50, kinderen 5 t/m 12 jaar €4,00 (tot 4 jaar gratis), Bankgiro Loterij, VIP-kaart & houders HaarlemPas: gratis. Voor meer info: www.koepelkathedraal.nl

Artikel links