Gelukkig heb ik mijn kanker vroeg ontdekt

Magazine  »  Gezondheid (598 artikelen)  »  Gezondheid (480 artikelen)

Voor Ger Lems uit Schiedam stond het altijd al vast: als je gezond bent geef je bloed aan de bloedbank. Dat is 20 jaar goed gegaan. Totdat een afkeuring plaatsvond vanwege een te laag Hb-gehalte, wat duidde op bloedarmoede. Het advies van de bloedbank: goed op de schijf van 5 letten en zo nu en dan een extra glaasje rode wijn … “Maar ja, ik at goed en met die rode wijn zat het ook wel goed dus een afspraak gemaakt met de huisarts. Deze schreef staalpillen voor met als resultaat dat het Hb-gehalte zelfs daalde. Er moest dus iets anders aan de hand zijn”.

“Ik werd direct doorverwezen naar de internist die al snel kwam met een voorzichtige suggestie: ziekte van Kahler, een ernstige vorm van beenmergkanker.” Na uitgebreide onderzoeken kwam de diagnose: Multipel Myeloom fase II.

Chemo-kuren en een stamceltransplantatie, waarmee de ziekte tot staan gebracht zou kunnen worden, volgden. “Gelukkig reageerde ik goed op de chemo, met minimale bijwerkingen.” De stamceltransplantatie was iets anders. Drie weken in afzondering en isolement, om elke vorm van infectie te voorkomen. “Dankzij de goede zorgen van mijn familie kon ik drie maanden later concluderen dat de behandeling succesvol was geweest.” Ger kon weer plannen maken voor de toekomst.

Maar de controles bleven van groot belang. In 2008 bleek de ziekte terug te zijn. Weer volgde intensieve behandelingen. Ger en zijn gezin blijven positief. “De ziekte is in remissie, maar het zal nooit meer worden zoals het was. Gelukkig was ik er vroeg bij, het had ook anders kunnen uitpakken.”

De huisarts van Ger stuurde hem naar de internist, zodat zijn behandeling in gang gezet kon worden met een grotere kans op genezing. KWF Kankerbestrijding heeft op internet een advies op maat om te kijken of de klachten die iemand heeft, reden zijn om de huisarts (snel) te bezoeken omdat het op kanker zou kunnen wijzen.

Kijk daarvoor op www.kwfklachtadvies.nl