Genealogie is een spannende bezigheid

Een artikeltje om aan te geven dat genealogie niet alleen een stamboom maken is. Er is zoveel meer… Hoe krijg je veel contacten, hoe krijg je veel vrienden. Hoe ontdek je mensen die anderen al jaren zoeken. Hoe ontdek je de vader van een 11-jarig meisje die ze zoekt?

Kees Stada
kees.stada@home.nl


Verwekkers gezocht
Heel veel mensen zoeken naar hun voorouders en heel veel mensen zien daar het nut of plezier niet van in. Wie gaat er nu die stoffige archieven in. Ik was een van die laatste groep mensen. Wie had er ooit gedacht dat ik bijna 175000 namen in mijn bestand heb. Allemaal nazaten van op Terschelling geboren mensen of verwanten van hen.

Je kunt het niet geloven, maar iedereen is familie van een ander. Wat ik destijds niet bevroedde is, dat ik naast deze hobby een andere erbij kreeg. Het zoeken naar nog levende en al overleden, verdwenen mensen. En vind je er een dan gaat het kennelijk niet aan anderen voorbij. Je krijgt vaker een verzoek: “Ik ben een meisje van 11 jaar en ken mijn vader niet” Natuurlijk ga je direct aan de gang. Weinig gegevens, een naam en hij is een man uit de Filippijnen. Zoeken, zoeken, op internet, ambassade bellen en schrijven, enz. Wat geeft het een voldoening als je uiteindelijk de man vindt en kort daarna dat het meisje haar vader ontmoet.

Een ander geval dat ik oploste en waarvan ik dit antwoord kreeg: “En ineens had ik er een broer bij!” Wat te denken dat Memories van de KRO me belde. “We hoorden dat u goed bent in het zoeken en vinden van mensen. We zoeken een vrouw die lang geleden, toen ze een kind zou krijgen van Texel vertrok. De biologische vader zoekt haar” Ten eerste is Terschelling mijn domein en ten tweede vind ik natuurlijk niet altijd een persoon. Ik zocht en vond in korte tijd de gezochte vrouw. Alleen heel jammer dat ze het pertinente antwoord gaf, dat hij wel veertig jaar te laat was en ze geen interesse had.

Je voelt je wel gevleid als een notaris uit Amsterdam door het Centraal Bureau voor Genealogie niet verder komt in hun zoektocht en mij adviseert. Voor een bos bloemen ben ik drie weken bezig geweest om alle erfgenamen met naam en adres te vinden. Ben ik zo goed? Welnee, iedereen kan het.

Wat een weelde is de digitale wereld. Deze ruimte is te klein om meer gevallen te noemen, maar waarom vertel ik dit allemaal? Ik probeer uit te leggen dat een stamboom samenstellen niet zo eentonig hoeft te zijn. Je maakt veel vrienden, hebt vele contacten en je maakt vooral mensen blij met het vinden van voorouders en in het bijzonder de directe. Een enkele keer maak ik een simpel boekje van een familie en ook dat geeft weer een fijn gevoel.

Kees Stada
www.stada.nl/terschelling


Artikel links