Gezellig varen met Janny en Andr in Denkend aan Holland #2

MAX/Roland J. Reinders.
MAX/Roland J. Reinders.

Janny en André nemen je mee op hun mooie vaartochten door Nederland. In de eerste aflevering maken Janny en André een tocht over de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Dat en meer is vanaf maandag 3 augustus te zien rond 21.25 uur bij MAX op NPO 1.

MAX/Roland J. Reinders.
MAX/Roland J. Reinders.

André van Duin en Janny van der Heijden varen in de eerste afleveringen van Denkend aan Holland over de Vecht en langs de Turfroute.

Denkend aan Holland – Aflevering 1: De Vecht – Maandag 3 augustus om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

In deze eerste tocht van het nieuwe seizoen maken Janny en André een chique tocht over de rivier de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. Ze varen langs indrukwekkende buitenplaatsen: grote prachtige huizen met enorme tuinen en veel land die welgestelde Amsterdammers vanaf de 17e eeuw lieten bouwen langs de Vecht om in de zomer de stank, de pest en de drukte in de stad te mijden. Deze stedelingen hadden niet alleen fantastische huizen op geweldige plekken, ze gebruikten ook heel bijzonder servies. Janny en André gaan in stijl lunchen en ontbijten en sluiten hun tocht af als gast van de Polo Club. Verder is er vanzelfsprekend ook deze tocht weer aandacht voor de prachtige natuur.

Denkend aan Holland – Aflevering 2: De Turfroute – Maandag 10 augustus om 21.35 uur bij MAX op NPO 1
Janny en André verkennen deze tocht een stukje van de Turfroute, een netwerk van vaarwegen dat vanaf de 16e eeuw in Friesland, Drenthe en Overijssel werd aangelegd om de turf die gewonnen werd af te voeren. Ze varen door de Friese Wouden; een streek in Oost-Friesland waar de tijd soms lijkt stil te zijn gezet. Ze moeten de handen uit de mouwen steken, want er zijn heel wat sluizen en bruggetjes en sommige moeten ze zelf bedienen. Maar misschien zijn er wel dorpskinderen die ze voor een zakcentje willen helpen. Daarnaast gaan ze er op de fiets op uit, helpen ze een boswachter met boompjes snoeien midden in een moeras, worden ze aan het werk gezet in een Friese paardenstal, leren ze over het barre leven van de turfstekers en ontdekken ze de geschiedenis achter het gevangenisdorp Veenhuizen. Tot slot gaan ze zeilen met de commissaris van de Koning.

Over Denkend aan Holland
In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden ons mooie Nederland vanaf het water. Elke aflevering trekken ze eropuit met hun boot. Natuurlijk meren André en Janny zo nu en dan ook aan, om de prachtige plekken te bezoeken waar het water hen brengt. Janny kan André veel vertellen over zowel de culturele als culinaire geschiedenis van bepaalde plekken. Dat allemaal in het gezelschap van scheepshond Nhaan; de teckel van Janny.

Denkend aan Holland
Vanaf maandag 3 augustus
Elke week rond 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: André van Duin en Janny van der HeijdenArtikel links