Gezichten van dementie boek en tentoonstelling

Kunstenaar Herman van Hoogdalem werkte met schrijver/regisseur Gijs Wanders aan een serie portretten van dementerenden en hun geliefden. Van Hoogdalem schilderde de wanhoop, het lijden, de pijn, de onzekerheid, de leegte, de onthechting, de berusting en al wat niet in woorden te vangen is…

We kunnen er niet omheen; bij het ouder worden zullen wij ook steeds meer geconfronteerd worden met dementie. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor en wordt de dementerende medemens niet weggestopt zoals dat vroeger vaak gebeurde, al zijn we er nog lang niet. Kunstenaar Herman van Hoogdalem heeft de vele Gezichten van dementie in beeld gebracht in zijn indrukwekkende schilderijen die momenteel te zien zijn in het Drents Museum in Assen. De tentoonstelling Gezichten van dementie is van 2 februari tot 19 mei 2013 te bezichtigen. Meer info: www.drentsmuseum.nl

In het bijbehorende boek Gezichten van dementie hebben familieleden een openhartig gesprek met Gijs Wanders. Emotionele en zeer herkenbare interviews.

‘Elke keer neem je afscheid van een stukje van wat je vader is geweest.’


Puur en ingetogen. Die twee woorden zijn van toepassing op de meer dan manshoge schilderijen van Herman van Hoogdalem. Hij portretteerde oude én jonge dementerenden. Met zijn werk geeft hij een indringend beeld van wat deze ontwrichtende ziekte voor zovelen betekent. Van Hoogdalem schilderde de wanhoop, het lijden, de pijn, de onzekerheid, de leegte, de onthechting, de berusting en al wat niet in woorden te vangen is.


In Gezichten van dementie is een selectie van de schilderijen bijeen gebracht. Oud-nieuwslezer Gijs Wanders gaat in het boek in gesprek met familieleden van de geportretteerden. Het gaat niet alleen om het verhaal van de dementerenden, maar ook om dat van de families. Zij vinden het belangrijk dat ook hún verhaal wordt gehoord. Dat verhaal gaat over meer dan alleen het verdriet om wat er niet meer is.


‘Elke keer neem je afscheid van een stukje van wat je vader is geweest’. ‘Ik heb mijn vader in feite beter leren kennen toen ‘ie begon te dementeren’. Deze twee citaten geven de universele gevoelens weer van families met een dierbare die aan alzheimer lijdt. Het is niet alleen het afscheid nemen. Het is ook het houden van een mens die langzaam wegglijdt. Wanders en Van Hoogdalem laten in Gezichten van dementie zien dat het belangrijk is om te genieten van de momenten die je samen nog hebt.

Uitgeverij WBooks
ISBN
9789040007675
€ 17,95