Gezocht persoonlijke kledingstukken met verhalen voor modetentoonstell

De Nieuwe Kerk en Amsterdam Museum zoeken persoonlijke kledingstukken met verhalen voor modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM: 250 jaar mode en (0n-)vrijheid in de hoofdstad

De Nieuwe Kerk Amsterdam en het Amsterdam Museum werken samen aan een grote modetentoonstelling MAISON AMSTERDAM. De stad, de mode en de vrijheid. Een nog niet eerder vertoond overzicht van 250 jaar modegeschiedenis in een Amsterdamse context.

Het modebeeld door de eeuwen heen
Aan de hand van 150 objecten uit de modecollectie van het Amsterdam Museum, ontwerpers en andere bruikleengevers, vertelt de tentoonstelling over de vrijzinnige en creatieve stad waar alles kan. En over de unieke modestad die Amsterdam daardoor werd.

Centraal thema
Centraal thema is hoe vrijheid, maar ook onvrijheid, het modebeeld door de eeuwen heen bepaalden. Van iconische haute couture en vernieuwende designs tot diverse modestijlen die voortkwamen uit viering en protest – zoals hippie en punk.
Maar ook zwierige japonnen en statige kostuums uit de achttiende en negentiende eeuw, revolutionaire fietskleding voor vrouwen en de androgyne look uit de roaring twenties. Creaties van een groot aantal ontwerpers met diverse achtergronden zijn straks te zien.
Gevestigde namen zoals Viktor & Rolf en Jan Taminiau, maar ook aanstormend talent. Ruim vier maanden lang is de eeuwenoude kerk aan de Dam straks omgetoverd tot toonaangevend modehuis. MAISON AMSTERDAM is gepland vanaf zaterdag 19 september 2020 tot en met zondag 31 januari 2021 in De Nieuwe Kerk.

Ook jij kan meedoen

Jouw Mary Quant-minirok, jeans’ hotpants uit de jaren tachtig, sarong of dashiki kan ook schitteren in MAISON AMSTERDAM. Tussen topstukken van wereldberoemde ontwerpers.
Mode is van én voor iedereen. Daarom willen de makers van de tentoonstelling ook een breed publiek vragen om mee te doen. Zij doen een oproep om specifieke kledingstukken uit te lenen die te zien zullen zijn in de tentoonstelling.

Wat zoeken genoemde musea?
Genoemde musea zoeken:
● de iconische minirok van Mary Quant, die in de jaren zestig en zeventig veel in Nederland werd gedragen.
●een complete eighties look waarin jeans’ hotpants de hoofdrol spelen.
● bijzondere sarongs en kebaya’s van migranten uit Indonesië en een kleurrijke dashiki van een festivalganger.
Aan de kledingstukken moet een persoonlijk verhaal zitten, het liefst met een Amsterdams tintje. En als die er is, ontvangen we ook graag een foto waarop het kledingstuk gedragen wordt. Inzenden van foto’s kan tot en met vrijdag 15 mei.

Bij de foto’s:
Ontwerper Mary Quant geeft advies aan Nederlandse vrouw over minirok, 1967. Foto: Pictorial Press, Alamy Stock Photo; Damrak, Amsterdam (1983) Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken; Portret van een vrouw in sarong en kabaja met kind aan de hand, 1929. Foto: Dr. W.G.N. van der Sleen, Collectie Tropenmuseum; Man draagt Dashiki hemd. Foto: piqsels.com
Artikel links