Gezondere leefstijl vermindert diabetesrisico

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

BAARN – Onderzoek wijst uit dat het verbeteren van je leefstijl het risico op de ontwikkeling van diabetes met 80 procent kan verkleinen. Elke positieve verandering helpt aanzienlijk, ook als er diabetes in je familie voorkomt.

Voeding, gewicht, bewegen, roken en alcoholgebruik beïnvloeden je risico op het krijgen van diabetes type 2. Uit nieuw onderzoek blijkt dat elke verbetering van de leefstijl het risico verkleint met 31 procent bij mannen en 39 procent bij vrouwen. Stoppen met roken of meer bewegen helpt dus aanzienlijk om diabetes te voorkomen. Als je op alle punten je leven betert, kun je het risico op diabetes zelf met 80 procent verkleinen.   
Onderzoek
In de jaren negentig vulden zo’n 200.000 gezonde Amerikanen een enquête in over hun levensstijl, medische geschiedenis en lichamelijke toestand. Tien jaar later was bij ongeveer negen procent van de deelnemers diabetes vastgesteld.

Kenmerken
Deelnemers met de kleinste kans op de diagnose diabetes hadden een aantal kenmerken gemeen:

  • BMI lager dan 25
  • niet roken
  • lichamelijk actief
  • gezond voedingspatroon
  • niet of weinig alcohol drinken

Diabetes uitstellen
Mensen die aan alle vijf kenmerken voldoen, verkleinen hun risico op diabetes met 80 procent. Ook als diabetes veel in de familie voorkomt, is het zinvol om je levensstijl te verbeteren. Het verkleint het risico en stelt het krijgen van diabetes uit.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.