Magazine » Gezondheid (598 artikelen) » Gezondheid (480 artikelen)
In Nederland leven zo’n 500.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. De vraag naar adviezen over voeding en leefstijl voor een leven na kanker neemt toe. Daarom lanceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vandaag de Gids voor Voeding en leefstijl na kanker (download PDF). Deze op wetenschap gebaseerde brochure geeft voormalig kankerpatiënten aanbevelingen over hoe zij hun voedingspatroon en leefstijl kunnen aanpassen om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen.
De gids adviseert om na de behandeling tegen kanker een voornamelijk plantaardig voedingspatroon te volgen met weinig zout, rood vlees en alcohol, dagelijks minimaal dertig minuten te bewegen en een gezond gewicht te behouden. Dit helpt het lichaam te beschermen tegen terugkeer van kanker. Daarnaast heeft regelmatige lichaambeweging een positief effect op moeheid, humeur en het op peil houden van het gewicht.
De expert aan het woord
Dr. Ir. Renate Winkels, onderzoeker bij afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit: “Het is belangrijk dat voormalig kankerpatiënten gezondheidsadvies krijgen dat wetenschappelijk onderbouwd is. Juist mensen die te maken hebben gehad met kanker, zijn extra gemotiveerd om gezonder te gaan leven. In hun zoektocht naar informatie worden deze vaak nog kwetsbare personen geconfronteerd met dieet-hypes en drastische leefstijladviezen, die soms meer kwaad dan goed doen. Wij willen mensen erop attenderen dat kleine, weloverwogen veranderingen in dagelijkse gewoontes het risico op terugkeer van kanker kunnen verlagen.”
Wetenschappelijke basis
De brochure is gebaseerd op Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective: het grootste, meest omvattende rapport ter wereld over de relatie tussen voeding, leefwijze en de preventie van kanker. Gesteld kan worden dat de aanbevelingen in de gids het beste advies geven op basis van de beschikbare wetenschappelijke resultaten.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft verder onderzoek – naar hoe voeding en leefstijl de terugkeer van kanker bij voormalig patiënten kan verkleinen – tot een prioriteit gemaakt voor de komende jaren.