Magazine » Internet & computers (436 artikelen) » Internet & computers (297 artikelen)
In Nederland is het vanaf vandaag ook mogelijk om via Google Art Project een virtuele wandeling te maken door het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het gebouw met zijn rijke interieur is als één geheel in kaart gebracht. Voor het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum is de selectie werken flink uitgebreid en zijn de beelden die bij de lancering vorig jaar beschikbaar werden gemaakt, vervangen door nieuwe afbeeldingen van een hogere kwaliteit.
Daarnaast hebben Museum Boijmans Van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum Den Haag een gedeelte van hun collectie online beschikbaar gemaakt via het Art Project. Vanavond wordt een toelichting op het project gegeven vanaf 18 uur in het Gemeentemuseum, waar ook staatssecretaris Zijlstra een reactie zal geven.
De samenwerking vormt onderdeel van een omvangrijke wereldwijde uitbreiding van het kunstproject, dat hiermee 151 partners in 40 landen omspant. Google biedt kunstliefhebbers de mogelijkheid om met een paar simpele muisklikken allerhande kunstwerken te ontdekken, van schilderijen en beeldhouwwerken tot straatkunst en foto’s. Deze kunstobjecten vertegenwoordigen een breed scala van culturen en beschavingen. Bezoekers kunnen naast de kunst uit de Nederlandse musea onder meer genieten van Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunst en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst.
In totaal zijn er meer dan 30.000 kunstobjecten in hoge resolutie te bewonderen. Dit is een forse stijging ten opzichte van het oorspronkelijke aantal van 1.000 kunstwerken in slechts negen musea. Er zijn nu Street View-beelden voor 46 musea, een aantal dat nog verder zal toenemen. Lees hier meer over functies die het Art Project biedt, zoals het samenstellen van een kunstcollectie of het zoeken naar kunstwerken op een tablet.
In het uitgebreide Art Project zijn ook minder voor de hand liggende locaties waar fantastische kunst te zien valt. Je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in het kantoor van Barack Obama in het Witte Huis in Washington D.C.. Verken de collectie van het Museum voor Islamitische Kunst in Qatar en verwonder je vervolgens over het verbluffende detail in het werk van de legendarische Japanse schilder Hideyori Kano. Vervolg je reis in India en verken het Drieluik van Santiniketan in de zalen van de Nationale Galerij voor Moderne Kunst in Delhi.
Het Art Project belichaamt het streven van Google om cultuur online te brengen en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Onder auspiciën van het Cultureel Instituut produceert Google afbeeldingen in hoge resolutie van de Dode Zeerollen, digitaliseert het de archieven van beroemde persoonlijkheden zoals Nelson Mandela en creëert het 3D-modellen van 18e-eeuwse Franse steden.
Reactie van musea
Marianna van der Zwaag, hoofd tentoonstellingen van het Koninklijk Paleis Amsterdam: “Het Koninklijk Paleis Amsterdam is vanaf nu wereldwijd altijd virtueel open, ook als we gesloten zijn.”
Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller Museum: “Kröller-Müller ‘worldwide’, dat was al zo voor de bezoekers van onze buitenlandse tentoonstellingen. Met Google Art nu voor iedereen.”
Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum: “We zijn trots dat we betrokken waren bij de eerste lancering in 2011 van dit bijzondere initiatief en dat we voor deze lancering ons aandeel in het Google Art Project hebben kunnen uitbreiden. Geweldig dat zoveel meer musea zijn aangesloten op dit platform, zodat kunst nog toegankelijker wordt.”
Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Wij zijn trots om ons te mogen aansluiten bij de selecte groep musea van Google Art Project. Vanaf nu kunnen nog meer mensen ter wereld genieten van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.”
Wim Pijbes van het Rijksmuseum: “Het Google Art Project brengt de collectie van het Rijksmuseum binnen ieders handbereik.”
Benno Tempel van het Gemeentemuseum Den Haag: “In de huidige samenleving is het logisch dat je kennis en schoonheid op een democratische manier deelt. Het Google Art project maakt delen mogelijk.”
Pim van der Feltz, Google Nederland: “Vanuit Google willen wij graag alle mogelijke vormen van cultuur online toegankelijk maken. Het Art Project is een goed voorbeeld van de manier waarop het Internet kan helpen bij het verspreiden van kennis.”
Amit Sood, hoofd van het Art Project bij Google: “Het nieuwe, uitgebreide Art Project geeft blijk van onze toewijding aan alle mogelijke vormen van kunst — en daarmee culturen en beschavingen overal ter wereld. Het Art Project draait niet langer alleen om de student uit India die het MoMA in New York wil bezoeken. Het gaat nu net zozeer om de Amerikaanse student die de Nationale Galerij voor Moderne Kunst in Delhi wil bezoeken.”