Magazine » Gezondheid (598 artikelen) » Sport & sportief (76 artikelen)
GPS staat voor Global Positioning System. Dit satellietplaatsbepalingssysteem bestaat uit circa 29 satellieten die in zes banen rond de aarde draaien. Elke satelliet zendt een eigen signaal uit. De Amerikaanse overheid heeft GPS ontwikkeld voor militaire doeleinden. Iedereen mag het gebruiken. Een GPS-ontvanger kan al met ontvangst van vier satellieten zijn positie op aarde bepalen. Voor sporters een nauwkeurig middel om afstand en tijd te bepalen?
GPS-ontvanger
Een vriend gebruikt een GPS-ontvanger bij het hardlopen. Dat leek me ook wel wat, maar tot nu toe ben ik niet overtuigd van de nauwkeurige werking. Na een zoektocht op Google kwam ik al snel bij een artikel op www.sport.nl, een site van NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie. In opdracht van deze organisatie is door Iris Valen (studente TU Delft) onderzoek verricht naar de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het systeem.
Uit het onderzoek is gebleken dat in een bosrijke omgeving de snelheidsmetingen niet betrouwbaar genoeg zijn. Omdat de tests in de winter respectievelijk het vroege voorjaar plaatshadden, voorspelden de onderzoekers nog grotere afwijkingen in de zomer. Het dichte bladerdek van de bomen zal de GPS-ontvanger dan meer hinderen.
Combinatie met INS
Valen constateerde dat GPS alleen voor hardlopen niet toereikend is. Zij heeft dan ook aanbevolen een vervolgonderzoek te doen naar een combinatie van GPS en INS.
INS werkt op basis van gyroscopen. Het meet de versnelling in alle richtingen. INS werkt niet goed op lange termijn, GPS juist minder goed op de korte termijn.
Mijn zoektocht op Google naar deze combinatie leverde niets op. Misschien weet u mij iets meer te vertellen?
Bron: artikel ‘GPS voldoet in open gebieden, maar is ontoereikend voor hardlopen’, www.sport.nl, auteur: Marcel Luyckx