Groeihormoon herstelt gehoorschade

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

BAARN – Hard geluid, en vooral herhaaldelijk hard geluid kan onomkeerbare schade aanrichten en uiteindelijk zelfs leiden tot doofheid. Bij mensen in ieder geval. Vogels en vissen kunnen dit proces namelijk omkeerbaar maken.

Het geluid veroorzaakt schade aan de haarcellen in het gehoororgaan(slakkenhuis). Onderzoekers van de Western Kentucky University en de University of Louisville concludeerden gezamelijk dat een groeihormoon betrokken is bij het herstellen van de haarcellen bij zebravissen.

Genen
Bij de vissen waren de oorcellen twee dagen na het aanrichten van de gehoorschade, druk bezig met delen om de beschadigde haarcellen te herstellen en vervangen. Deze activiteit ging gepaard met een verandering in regulatie van 839 genen. Opvallend genoeg waren dit veel van dezelfde genen en processen, die betrokken zijn bij kanker.

Daarnaast werd er significant meer groeihormoon gevormd. Vier dagen na het aanrichten van de schade waren alle processen weer teruggekeerd naar normaal.

Mensen
“Zebravissen vertonen veel overeenkomsten met mensen”., legt onderzoeker Michael Smith uit. “Als we nog meer inzicht krijgen in het herstelproces van de haarcellen bij de zebravissen, helpt dit ons uiteindelijk misschien ook bij een beter begrip van het gehoor bij mensen. Wellicht leidt het zelfs tot een behandeling voor haarcelschade.”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.