Groene thee wapen tegen overgewicht

Gezondheid > Gezondheid

(526 artikelen)

BAARN – Groene thee vertraagt de gewichtstoename en vormt wellicht een nieuw wapen in de strijd tegen obesitas. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers op basis van experimenten met muizen.

Het dieet van muizen met overgewicht bestond tijdens het onderzoek uit veel vet. Een groep muizen die naast het vetrijke voedsel ook een ingrediënt uit groene thee (EGCG) te eten kreeg, kwam beduidend langzamer aan dan hun soortgenoten zonder de thee. De gewichtstoename vertraagde met 45 procent. De groene thee onderdrukte niet de eetlust.

Vet
Daarnaast bevatten de uitwerpselen van de muizen aan de EGCG 30 procent meer vet. “Dat toont dat EGCG er voor zorgt dat er minder vet wordt opgenomen.”, concludeert onderzoeker Joshua Lambert van Penn State. “Daarnaast lijkt EGCG het vermogen om vet te gebruiken te vergroten.”

Mensen

De hoeveelheid EGCG gebruikt bij de muizen staat gelijk aan tien kopjes groene thee per dag voor een mens. Volgens Lambert laten eerdere onderzoeken echter zien dat ook een aantal kopjes per dag al helpen bij het controleren van het lichaamsgewicht. Wel benadrukt Lambert dat op dit gebied nog weinig onderzoek naar het effect bij mensen is gedaan.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.






Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
05 oktober 2011 16:25
35 keer bekeken.